Így kell túlélni télen az utakon

frisss.hu • 2016. január 05., kedd •
Ne kapkodjunk, mindent mozdulatra figyeljünk oda!
Így kell túlélni télen az utakon

Megérkezett az első komolyabb hó, sőt ónos esőre is figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat, így ha autóba ülünk, nem árt kellő óvatossággal tenni azt. A hirtelen megváltozott körülményekre nem csupán az autónkat, hanem elsősorban saját magunkat is fel kell készíteni, hiszen hóban, latyakban teljesen más típusú vezetéstechnikai rutin szükséges, mint a száraz, jól tapadó aszfalton.

Fékezéskor a legfontosabb, hogy meg kell tartani a szükséges féktávolságot. Kerülni kell a hirtelen fékezést és a nagy sebességet. Figyelni kell, hogy semmiképp se tegyünk nagy mozdulatokat, és kerüljük a túl erős gyorsítást. A legjobb a fokozatos fékezés, ilyenkor ügyelni kell, nehogy blokkolódjanak a kerekek. Ha a kerekek blokkolnak, a jármű megcsúszik és irányíthatatlanná válik.

A havon való elindulásnál is a fokozatos gyorsítás ajánlott. Sőt a kanyarodásnál ahhoz, hogy ne csússzon meg az autó, lassan és a lehető legegyenletesebb módon kell kanyarodni. Egyetlen folyamatos mozdulattal kell irányt váltani.

Ha a jármű mégis irányíthatatlanná válik, a gázpedál felengedésével csökkenteni lehet a sebességet, és így meg lehet próbálni újra helyreállítani a tapadást. 

közösség

további frisss

lap tetejére