Hűségtúra idén is hőségben

frisss.hu fotó: Hornyák Emőke • 2017. június 25., vasárnap •
Horvátlövőn tartottak megemlékezést.
Hűségtúra idén is hőségben

A Sátory Károly vezette Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület idén is lovastúrával tisztelgett azon települések egykori lakói előtt, akik 1923-ban Magyarország mellett döntöttek és ezzel elérték, hogy a falvak Ausztria helyett Magyarországhoz tartozzanak. Az immár országgyűlési határozattal is a leghűségesebb falvakként számon tartott határ menti települések – Narda, Felsőcsatár, Vaskeresztes, Horvátlövő, Pornóapáti, Olmód és Szentpéterfa – voltak az idén, immár hatodik alkalommal megrendezett hűségtúra állomásai.

Pornóapátiból indult a túra a júniusi hőségben, majd külön kezdeményezésre idén Horvátlövőn koszorúztak. A hűségtúrát Szombathely Város Fúvószenekara kísérte. Ezek a falvak latinul a Communitas Fidelissima, vagyis a leghűségesebb falvak, melyre minden falban egy tábla is emlékeztet. 

Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője a Frisssnek elmondta: a Pinka völgyének falvai egy a sopronihoz hasonló népszavazással, népi kezdeményezéssel érték el, hogy magyarok legyenek. Visszakövetelték magukat a hazájukhoz és elérték, hogy módosítsák a trianoni békeszerződést. Érdekes, mégis hogy ezekben a falvakban zömében nemzetiségiek élnek: horvátok, németek. Ez egy olyan ragyogó tett volt, amire minden évben kötelességünk emlékezni, idén is így tettünk. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére