Hűségtúra és falunap

Szita Róbert - -Fotó: Tóth Arnold • 2016. július 27., szerda •
Az elmúlt hetekben nemcsak Szombathelyre, a megyeszékhely környéki községekbe is ellátogatott a térség országgyűlési képviselője. Hűségtúrán és falunapokon járt Hende Csaba.
Hűségtúra és falunap

A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület idén is lovastúrával tisztelgett azon települések egykori lakói előtt, akik 1923-ban hitet tettek hazájuk mellett, és döntésükkel elérték, hogy a falvak Ausztria helyett Magyarországhoz tartozzanak. Az immár országgyűlési határozattal is a leghűségesebb falvakként számon tartott határ menti települések – Narda, Felsőcsatár, Vaskeresztes, Horvátlövő, Pornóapáti és Szentpéterfa – voltak az idén, immár ötödik alkalommal megrendezett hűségtúra állomásai.

A hagyományteremtő szándékkal útjára indított „Hűségtúra a hűség falvaiban” elnevezésű kétnapos lovas túrát, felvonulást az 1921 és 1923 között történt magyar – osztrák határ-megállapítás történelmi és helytörténeti eseményeire alapozva szervezték meg. A június végi túra Szombathelyről indult és áthaladt a „hűséges” falvakon. A Frisss FM stúdiójában erről a témáról beszélgettünk a térség országgyűlési képviselőjével, Hende Csabával.

Képviselő Úr! A július végi hűségtúra már igazi hagyománnyá lett a Pinka völgyében… 
Valóban, és erre mi nagyon büszkék vagyunk. Már mindenki előtt jól ismert, hogy nemcsak Sopron a hűség városa, hanem a hűség falvait is magunknak tudhatjuk. A Pinka-völgyi települések felnőttek Sopronhoz, amikor az 1922-es népszavazás eredményeként visszakérték magukat a népszövetségtől Magyarországhoz, ezzel szembeszálltak az osztrák önkénnyel. Súlyos atrocitások is voltak, melynek áldozatai is lettek az Ausztriától való visszaszakadási mozgalom során, hiszen az osztrák csendőrök sajnos agyonvertek egy magyar embert. Ők hősök voltak, mi rájuk emlékezünk. 

A hőstetteket pedig törvénybe iktatták…
Igen, két évvel ezelőtt Ágh Péter képviselőtársammal közösen terjesztettük elő a javaslatot, a magyar országgyűlés pedig törvénybe iktatta az ezekben a községekben élt emberek hőstetteit, hűségét. Sopron példájára ezek a települések a hűség falvai lettek. Büszkén fel is tüntetik ezt a kitüntető címet a települési táblákon, ,,a leghűségesebb falu” felirattal. Az én választókerületemben Narda, Felsőcsatár, Vaskeresztes, Horvátlövő Pornóapáti – persze Szentpéterfa is, de az már a körmendi választókerület része. 

Különleges falvakról beszélünk…
Az a különleges szépsége és érdekessége ennek a történetnek, hogy ezek a települések horvát, illetve német nemzetiségiek által lakottak. Fantasztikus dolognak tartom, hogy magyarul talán kevésbé tudó, de magyar identitású horvát és német emberek hazánkhoz akartak tartozni, ide szerettek volna visszatérni. Miközben tudjuk, hogy a trianoni békeszerződést úgy írták alá a nagyhatalmak, hogy a Magyarországtól elszakított sokmillió magyartól, a nemzet egyharmadától meg sem kérdezték, hogy hová szeretnének tartozni, itt akarnak-e maradni vagy esetleg Romániához, Ausztriához, Jugoszláviához, Csehszlovákiához akarnak tartozni, csatlakozni.
Ezek a derék itt élő horvát és német emberek kikövetelték maguknak, hogy véleményt nyilváníthassanak, ennek eredménye pedig elsöprő módon Magyarország mellett szólt. Ennek emlékére, immár 5. alkalommal lovakkal, szekerekkel, gyalog, kerékpárokkal egy túra keretében jártuk végig valamennyi települést, közben megkoszorúztuk az emlékműveket, elbeszélgettünk, találkoztunk a régiekkel és emlékeztünk a nagyszerű hősökre.

A különleges falvakban különleges emberek éltek és élnek ma is…
A Pinka-völgyi településeken élő emberek valóban különlegesek, amellett, hogy rendkívül szorgalmasak, hiszen minden fűszál vigyázban áll a kertekben, a házak előtt, még bátor választópolgárok is. Gyakorolják állampolgári jogaikat, nagy arányban mennek el választani és határozottan nemzeti keresztény polgári erőket választanak. 
Az itteni lakosok római katolikus vallásúak, a szokásaikat, hagyományaikat büszkén tartó horvát és német emberek.

Képviselő Őr, nemcsak túrázott, falunapokra is ellátogatott…
Náraiba és Balogunyomba is meghívást kaptam a hagyományos falunapokra. Az újszülött nárai polgárok eskütétele minden évben megható, hiszen a szülők karjaiban megjelenő, az adott évben született csöppségek helyett a szülők mondják el, hogy hűséges polgárai lesznek a községnek. 
Balogunyomban pedig nagyon jópofa retro vetélkedőt rendeztek, régi reklámokat, előadókat kellett felismerni a 60-as, 70-es évekből. Jómagam is részt vettem ezen és mondhatom, hogy az idősebbek tartoltak ezen a vetélkedőn. 
Valamennyi résztvevővel együtt nagyon jól érzem magamat ezeken a rendezvényeken és igyekszem az ilyen alkalmakat felhasználni arra, hogy párbeszédet folytassak az itt élő emberekkel, polgárokkal.      

 

közösség

további frisss

lap tetejére