Hősök napján: mindannyiunk kötelessége az emlékezés

szróbert • 2014. május 25., vasárnap •
Országszerte megemlékezések kísérték a Magyar Hősök Emlékünnepét. Szombathelyen az Országzászló katonai tiszteletadással történő felvonása után az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Simon István Utcai Általános Iskolájának diákjai adtak ünnepi műsort, majd Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő mondott beszédet. A szónok kiemelte, hogy mindannyiunk kötelessége az emlékezés. Az ünnepi programban Szombathely Város Fúvószenekara és az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszelgő állománya működött közre.
Hősök napján: mindannyiunk kötelessége az emlékezés

Az Országzászló katonai tiszteletadással történő felvonása és a Himnusz után az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Simon István utcai Általános Iskolájának diákjai adtak ünnepi műsort. A tanulók szavalatokkal, táncokkal, énekekkel emlékeztek az elesett hősökre. 
Ezt követően Magyarország honvédelmi minisztere, Hende Csaba mondott ünnepi beszédet. A térség országgyűlési képviselője egy 28 esztendős olasz fiatalember – a vér áztatta Doberdó környékén írt - sorainak felidézésével kezdte emlékező gondolatait. 
Nem szabad feledni az első világháború hőseit, hiszen ők a mi nagyapáink, dédapáink voltak. Mindannyiunk, így az állam és a kormány kötelessége is emlékezni, megadni a végtisztességet ezen a napon, május utolsó vasárnapján. Az elmúlt négy évben átfogó törvényeket alkottunk, megkezdtünk számos új beruházást, felújítást. De továbbra is nagyon sok feladat áll előttünk, így többek között az első világháborúban elesett eleink adatainak felkutatása is folytatódik. Erőfeszítéseinket egyre többen értik, és a magyar társadalom egyre nagyobb hányada támogatja is azokat – tette hozzá Hende Csaba. 

A miniszter kiemelte, hogy a honvédelem ügye pártok feletti nemzeti ügy, ezért azt kérte, hogy mindenki támogassa a Magyar Honvédség, a magyar katonák törekvéseit, feladatuk ellátását. A politikus ezt követően arra buzdított, hogy - ma, az Európai parlamenti választások napján - minél többen menjenek el szavazni és nyilvánítsanak véleményt Magyarország jelenéről és a jövőjéről. 

Ezt követően a Honvédelmi Minisztérium nevében Hende Csaba honvédelmi miniszter, a Vas Megyei Kormányhivatal nevében Harangozó Bertalan kormánymegbízott, szombathely Megyei Jogú Város képviseletében dr. Puskás Tivadar polgármester, Vas Megye közgyűlése nevében pedig a címzetes főjegyző koszorúzott. Ezután a társadalmi és civil szervezetek, politikai pártok is elhelyezték koszorúikat a Március 15. téri Hősi Emlékműnél. 
A program a Szózattal és az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszmenetével zárult.

közösség

további frisss

lap tetejére