Holtpontra jutott az óraátállítás kérdése

Frisss • 2016. november 17., csütörtök •
Nem lehet egy tollvonással megoldani a kérdést.
Holtpontra jutott az óraátállítás kérdése

Kepli Lajos jobbikos képviselő javaslatát kedden az Országgyűlés gazdasági bizttsága is támogatta, amely az óraátállítási rendszerét változtatná. A nyári időszámítást alapulvéve megszűnt volna a 30 éve megszokott és bevezetett ritust. Októberben hiába nyerünk 1 órát, ugyanennyit vesztünk is márciusban, amikor az óra mutatót állítjuk. Sokan ugyanis ezt az időszakot megérzik, ráadásul megnövekszik ilyenkor a stroke és szívrohamos esetek száma is.

Azonban hiába a támogatás az Országgyűlés részéről, nem tehet semmit, mert a nyári időszámításra minden Európai Uniós ország egységesen áll át március végén. Ezt egyébként a 200/84/EK-s irányelv írja elő, amelyre a képviselő is hivatkozott javaslatában.

Az időzónát bármikor változtathatjuk, de az óraátállítást nem. A nemzetközi kompetencia értelmében a Kormány dönthet arról, hogy mely zónához tartozzon országunk, így akár a greenwichi időhöz hozzáadhatunk két órát és olyan uniós tagállamokkal kerülünk egy sávba, mint Litvánia, Románia, Finnország vagy épp Ciprus. Azonban az időzónával ellentétben az óraátállítás ezekben az országokban is kötelező érvényű. Tehát március utolsó vasárnapján mindenhol az EU területén tekerhetjük az órát.

közösség

további frisss

lap tetejére