Holokauszt-megemlékezés: tisztelgés, figyelmeztetés és iránymutatás

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2016. július 03., vasárnap •
A deportálások 72. évfordulóján Schőner Alfréd főrabbi, Veress András egyházmegyei kormányzó, Harangozó Bertalan kormánymegbízott és Illés Károly alpolgármester jelenlétében a Szombathelyről és környékéről elhurcolt mártírok tiszteletére tartott holokauszt-megemlékezést a Szombathelyi Zsidó Hitközség.
Holokauszt-megemlékezés: tisztelgés, figyelmeztetés és iránymutatás

Ezen a helyen a fasizmus alatt gettó volt – hirdeti a Batthyányi téri imaterem bejáratánál a márványtábla, itt emeltek templomot a mártírok emlékére 1945-ben. A Himnusz hangjai után Márkus Sándor, a hitközség elnöke köszöntötte a megemlékezés résztvevőit, majd Harangozó Bertalan kormánymegbízott mondott beszédet. 

Mély fájdalommal és megrendülten gondolunk az áldozatokra. A deportálások 72. évfordulóján mindenki azt kívánja, hogy bárcsak ne lenne semmilyen ok, hogy ma összegyűljünk, nincs azonban módunk megváltoztatni a múltat. Mégis van rá módunk, hogy alakítsuk és formáljuk a jövőnket. Tiszta fejjel kell gondolkodnunk, el kell vetnünk a rosszat, a gonoszt.  A mai megemlékezés tisztelgés, figyelmeztetés és iránymutatás a szombathelyi és Vasvár megyei mártírok előtt, mert mindig küzdeni kell az igazságtalanság és az embertelenség ellen – fogalmazott a kormánymegbízott. 

Ezután a ,,Szemtől szemben - Képek az elhurcolt zsidóság történetéből” című, a Szombathelyi Zsidó Hitközség és a Savaria Múzeum által közösen létrehozott állandó kiállítás megtekintésére hívott a kormánymegbízott, aki szerint a tárlat alkalmas arra, hogy felelevenedjen az utókor előtt az izraelita történelem. Harangozó Bertalan beszéde végén főhajtásra hívta a résztvevőket, majd azt mondta, gondolkodjunk el azon, milyen szép életük lehetett volna a mártíroknak, mennyivel hozzájárulhattak volna Szombathely gyarapodásához, fejlődéséhez, ha 72 évvel ezelőtt nem halnak mártírhalált. 

A beszéd után prof. dr. Schőner Alfréd főrabbi és Fekete László főkántor gyászszertartást vezetett le. A főrabbi emlékező beszédében kiemelte: minden országnak a lelkiismerete, a lelke szólal meg a Himnusz szövegében, dallamában. Ahol felcsendül a magyar himnusz, a magyar emberek ihletetten gondolkodnak a következő napokról. 


Hozzátette: lelkiismeret-furdalásom van, miért élek én, a testvéreim miért haltak meg, hiszen 1944-ben, amikor itt gettó állt és 4228 zsidó vallású embert megbélyegezve, megszégyenítve elhurcoltak Auschwitzba és sajnos csak alig 400 térhetett vissza. Szeretet, alázat és példa kell. 
A főrabbi arról is beszélt, hogy ma 40 zsidó ember él Szombathelyen, ez a 72 évvel ezelőtti zsidó lélekszám csupán 1%-át jelenti. 

Ezt követően a jelenlévő öt holokauszt-túlélőt köszöntötték, majd a megemlékezés végén a Zsinagóga emlékfalánál koszorúztak, aztán a Bercsényi utcai temetőbe is kilátogattak, ahol mártírok és a munkaszolgálatosok emlékművénél imádkoztak.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére