Holokauszt-megemlékezés a szombathelyiektől a szombathelyiekért

frisss.hu Fotó: Horváth Csaba • 2015. július 05., vasárnap •
71 éve voltak a deportálások.
Holokauszt-megemlékezés a szombathelyiektől a szombathelyiekért

Vasárnap a Szombathelyi Zsidó Hitközség holokauszt-megemlékezést tartott a Szombathelyről és környékéről elhurcolt mártírok emlékére a deportálások 71. évfordulóján. Márkus Sándor, a hitközség elnöke elmondta, minden év július első vasárnapján tartandó megemlékezés az egyik legnagyobb ünnepe Szombathely zsidóságának.

”Annyiban tér el az idei megemlékezés, hogy egy szerencsés vétlen folytán nem csak számokat és neveket tudunk a szombathelyről elhurcolt zsidó családokkal kapcsolatban, hanem egy érdekes, értékes és eredményes kutatás is végbement. Emiatt történeteket, sorsokat ismerhettünk meg a nevek és a számok mögött, és augusztusban ezt be is mutatjuk egy kiállítás alkalmával.  Egy új helyszínen a Zrínyi Ilona utca 17-ben, amit hamarosan a Zsidó Kultúra Házának nevezünk.”

Radnóti Zoltán, főrabbi gyászszertartásának megtartása előtt hozzátette: „Nem csak nevek vannak, 71 esztendő telt el a deportálások óta és tudjuk, nem elég az emlékmű, nem elég az elpusztítottak nevének a felírása. Eltelt három generáció a holokauszt óta, és egyre kevesebben vannak, akik túlélték a tragédiát. Ez a pár személy itt áll mellettünk, és példát mutatva járnak előttünk. Mi már csak az egész zsidó mártirológát csak könyvből ismerjük, egy fejezet a történelemkönyvben, két óra az anyagban.”

Az Imateremben tartott megemlékezést követően a Batthyány téri emlékfalnál koszorút helyeztek el, majd gyászimával folytatódott az emléknap a Bercsényi utcai temetőben a mártírok és a munkaszolgálatosok emlékművénél.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére