Holnap Szombathelyről startol a Tour de Hongrie

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2015. augusztus 04., kedd •
De már ma is lesz program, a verseny miatt viszont városszerte két napig lezárásokra kell számítani.
Holnap Szombathelyről startol a Tour de Hongrie

Utoljára 2008-ban volt helyszíne a Tour de Hongrie-nak Szombathely, most újra innen indul a mezőny holnap délután. A magyar kerékpározás szempontjából történelmi eseményt már kilencven éve rendezik meg, ahol magyar és külföldi csapatok egyaránt részt vesznek. Egy csapat hat versenyzőből és három kísérőből áll. A Tour de Hongrie-n a versenyzők világranglista pontokért, olimpiai kvalifikációs pontokért küzdenek majd.

A magyar Tour de France körverseny során az elmúlt évtizedekben a magyarok szerezték meg eddig a legtöbb győzelmet, idén Kusztor Péter és Lovassy Krisztián a nagy esélyesek.

A hat napos verseny során a sportolók hétszáz kilométert tesznek meg. Az útvonal: Szombathely, Keszthely, Balatonföldvár, Kecskemét, Karcag, Kékestető, Gyöngyös és végül a cél, Budapest. Az egyes szakaszokon a helyezések sorrendje a célvonalon való áthaladás alapján dől el.

A biciklis trikók színe is jelzi ki a a legügyesebb: a sárga jár annak, aki egyéni összetettben a legjobb, a legjobb fiatal versenyző kapja a fehéret, a zöldet a leggyorsabbak, vagyis a sprinterek, a pirosat pedig a hegyi futam győztese. A verseny teljes pénzdíja öt millió forint. 

Szombathely az utóbbi időben újra visszakerült a kerékpársport térképére, ez a mostani verseny csak ráerősít erre. Holnap másfél percenkénti rajtolás után indul a huszonöt országból érkezett száz versenyző. 

„A mezőny adja a verseny nehézségét nem a terep” – mondta Eisenkrammer Károly a verseny főszervezője, aki utalt arra is, hogy nem csak sík terepen mutathatják meg a sportolók, mit tudnak.

Kedden vagyis ma lesz 17 órakor egy profi kerékpárverseny, ahol az Iseum elől indulva a bringások Szombathely belterületén tesznek meg egy 1,2 kilométeres távot. Majd szerdán egy lassú rajtot követően 15:40-kor dördül el a rajtpisztoly a Vépi útnál.

Lezárások:

A Vas Megyei Kerékpáros Szövetség, a 2015. augusztus 4-i és 5-i Tour de Hongrie magyar kerékpáros körverseny zavartalan és balesetmentes megvalósítása érdekében, felhívja Szombathely város lakosainak figyelmét, a verseny és kísérő rendezvényei miatt az alábbi útlezárásokra, parkolási korlátozásokra kell számítani.

Útlezárások 2015.augusztus 4-én 10.00 – 21.00 óra között:

1. Kossuth Lajos utca 6. szám előtt a Főtér felé – behajtás taxik, a Tour de Hongrie versenyrésztvevők (csapatautók, szervezők, pályaépítők) részére,

2. Thököly Imre utca – Mátyás király utca körforgalomban a Thököly Imre utca felé

3. Batthyány téri körforgalomnál a Thököly Imre utca felé – behajtás a belső zárásig engedélyezett Zeneiskola mögötti parkolóba ott lakók, dolgozók részére és árufeltöltés esetén,

4. Aréna utca - Zrínyi Ilona utcai kereszteződésben a Thököly Imre utca felé – behajtás a belső zárásig engedélyezett ott lakók, dolgozók részére és árufeltöltés esetén,

5. Thököly Imre - Hunyadi János Szent-Márton utcai kereszteződésben a Wesselényi Miklós és a Thököly Imre utca felé,

6. Szent-Márton utcában a Wesselényi utca felé – kihajtás biztosítása a parkolóból

A külső zárással érintett területeken korlátozottan (ott lakók, dolgozók, árufeltöltés, stb.) a behajtás és a kihajtás engedélyezett 10:00 és 13:00 óra között. Ezt követően a fenti kivételeken kívül 13:00 és 19:15 óra között a forgalom teljes tiltása van érvényben. 19:15 és 21:00 óra között a ki- és behajtás korlátozottan engedélyezett.

Belső zárás

1. Thököly Imre utcai körforgalom előtt a Városháza hátsó kijáratánál,

2. Rákóczi Ferenc utcában a Zeneiskola mögötti parkoló bejárata után, a Thököly Imre utca felé,

3. Zeneiskola mögötti parkolóból az ISIS Irodaház mögötti kijárat a Thököly Imre utca felé,

4. Thököly Imre utca McDonald’s mögötti parkoló – kihajtás 14.00 óráig az Aréna utca felé,

5. Thököly Imre utca Okmányiroda mögötti parkoló – kihajtás 14.00 óráig a Kiskar utca felé,

6. Aréna utcában a 8-as számú kapubejárója után ház után a Thököly Imre utca felé.

A belső zárással érintett területeken a gépjárműforgalom TILOS 10:00 és 21:00 óra között!

Fotó: tdh.hu

Parkolási korlátozások

A Tour de Hongrie augusztus 4-i programjának megvalósítása érdekében a Thököly Imre utca mindkét oldalán, a Hunyadi János utca és Rákóczi Ferenc utca között a parkolás tilos! A gépjárművek tulajdonosait a lezárás napját megelőzően a gépkocsikra helyezett értesítésekkel is tájékoztatjuk. A Thököly Imre utcában az Okmányiroda mögötti parkolóba augusztus 4-én 10:00 órától 21:00 óráig a behajtás tilos. A kihajtás korlátozottan, a Kiskar utca felé 14:00 óráig engedélyezett, ezt követően, a verseny végéig a kihajtás tilos. A Thököly Imre utcában a McDonald’s mögötti lévő parkolókba augusztus 4-én 10:00 órától 21:00 óráig a behajtás tilos. A kihajtás korlátozottan, az Aréna utca felé 14:00 óráig engedélyezett, ezt követően, a verseny végéig a kihajtás tilos.

A Szent-Márton utcában a tömbházak előtti nagyparkolóba a behajtás 10:00 óra után tilos, a kihajtás folyamatosan engedélyezett a Wesselényi utca felé. A Szent-Márton utcában a Borostyánkő Áruház előtti parkolókba a behajtás 10:00 óra után tilos, a kihajtás a Wesselényi utca felé 14:00 óráig engedélyezett. 14:00 óra és 19:15 között a ki- és behajtás tilos, 19:15-től a kihajtás a Wesselényi utca felé engedélyezett.

A Tour de Hongrie verseny rajtja 2015. augusztus 5-én a Fő téren lesz. A verseny ún. lassú rajttal indul, amelyben a mezőnyt rendőrségi autó vezeti fel és zárja. A versenyzők a Főtérről 15:30 órakor rajtolnak és a Bejczy Imre utca – Thököly Imre utca – Hunyadi János utca – Szent-Gellért utca – Csaba utca útvonalon az E65 (86-os) úton haladnak Vép irányába. Az útvonalon a felvezető és záró autó mellett, rendőrségi motorosok biztosítják a mezőny áthaladását az egyes kereszteződéseken és körforgalmakon. Általános forgalomkorlátozás nincs érvényben, de az áthaladó mezőny érdekében a rendőrök a forgalmat lassíthatják, vagy rövid időre megállíthatják.

Fotó: tdh.hu

Változások az autóbusz közlekedésben

Az ÉNYKK Zrt. értesíti a Tisztelt Utazóközönséget, hogy a Tour de Hongrie magyar kerékpáros körverseny 2015. augusztus 4-i szombathelyi versenynapján az útlezárások ideje alatt 10:00-21:00 óra között az érintett helyi, regionális és szerződéses autóbuszjáratok az alábbiak szerint közlekednek.

A Thököly Imre utcában közlekedő helyi, regionális és szerződéses autóbuszjáratok a Városháza, Aluljáró (Thököly u.) elnevezésű megállóhelyeket, a Rákóczi F. utcában közlekedő helyi autóbuszjáratok a Batthyány tér elnevezésű megállóhelyet nem érintik. A helyi menetrendszerinti autóbuszjáratok – az 1-es, 6-os, 30Y-os vonalak kivételével – a Mátyás király u. – Szent Flórián krt. – Hunyadi út útvonalon közlekednek és valamennyi kijelölt megállóhelyen megállnak.

Az 1-es és 6-os vonalszámú menetrendszerinti autóbuszjáratok a Rákóczi F. utca – Zrínyi I. utca – Hunyadi út útvonalon közlekednek és valamennyi  kijelölt megállóhelyen megállnak. A 30Y-os vonalszámú menetrendszerinti autóbuszjáratok a Vasútállomás –Szelestey L. u. /Széll K. u. – Petőfi S. u. útvonalon közlekednek és valamennyi  kijelölt megállóhelyen megállnak.

A regionális és szerződéses autóbuszjáratok az Aluljáró (Szent Márton utca) elnevezésű megállóhelyeken állnak meg.

közösség

további frisss

lap tetejére