Hogyan segítsünk kedvenceinknek a meleg nyári napokon?

NR/Nemes Judit - Fotó: Frisss.hu • 2017. július 01., szombat •
Néhány hasznos tanács a kánikulában.
Hogyan segítsünk kedvenceinknek a meleg nyári napokon?

Nemes Judit, a Frisss FM97.7 munkatársa  Csollányné Horváth Krisztinát, a Fekete István Állatvédő Egyesület vezetőjét kérdezte, hogy mit tehet egy gondos gazdi a nyári forróságban.

Hogyan tehetjük könnyebbé kedvenceink életét a meleg napokon?

A lakásban tartott kutyusoknál a naponta többszöri sétát nem szabad elhalasztani. Viszont mindenképp azt kellene figyelembe venni, hogy a reggeli korai órákban, illetve a késő esti hűvösebb órákban sétáljunk, és ha lehet, vizezzük le a kutyust mielőtt elindulunk vele. Próbáljunk meg füves területen sétálni, mert ha valaki az aszfaltra leteszi a kezét, érezni, hogy forró, tehát süti a kutyáknak a talpát is. Keressünk árnyékosabb, hűvösebb helyeket, és a napsütéses déli, kora délutáni órákban ne sétáljunk a kutyával.

Fotó: petdominion.wordpress.com

A bicikli mellett való futtatást, kocogást napközben abszolút nem ajánljuk, múltkor is láttam olyan kutyust, akinek már a földig lógott a nyelve, de a "kedves" gazdi vidáman kocogott a kutyájával. Én nem gondolom, hogy a kutya ezt annyira élvezte a 35 fokban.

A kerti kutyáknál meg arra kell figyelni, hogy minden nap több helyen legyen neki friss ivóvíz, próbáljuk meg jégkockákkal hűteni, hogy minél tovább hideg maradjon. Legyen árnyékos helyük, mi ilyenkor gyerekmedencét, vagy kerti homokozót szoktunk vízzel feltölteni a kutyáknak, hogy abban tudjanak pancsolni, azt nagyon-nagyon élvezik. Vizezzük le őket többször, engedjük be őket hűvös helyre, ha van egy hűvös garázs, vagy pince, akkor engedjük oda be őket, hogy le tudják magukat hűteni.

Bent, a lakáskutyáknál szoktuk még javasolni - mivel a panelokban ilyenkor bent a lakásban is harminc fok fölötti hőmérséklet van -, hogy vizes törölközővel nyugodtan le lehet hűteni a kutyát, tehát ha ráterítik mondjuk az alvó kutyusra a vizes törölközőt, az már hűti őt.

Fotó: rinseace.com

Nagyon fontos, hogy folyamatosan friss ivóvize legyen a kutyának, és a forró időszakban, amikor borzasztó meleg van, akkor ne erőltessük, ne mozgassuk, próbáljunk meg olyan időszakokat keresni, amikor kicsit hűvösebb van. Ehhez az kell, hogy a gazdi is, mondjuk hajnalban hajlandó legyen korábban felkelni, amikor még hűvös van, illetve a késő esti órákat kihasználni erre. A lényeg, hogy mindenképp legyen védett, árnyékos helye a kutyának, és naponta többször nézzünk rájuk.

Autóban tilos ilyenkor otthagyni, még lehúzott ablak mellett is, tehát mindenképp, ha kutyával megyünk bevásárolni, legyen velünk valaki, aki addig kiszáll vele és addig árnyékba megy a kutyával, amíg mi vásárolunk. Már öt perc alatt ötven fok lehet az autóban és ott fog hőgutát kapni a kutyus.

Mik a leggyakoribb tévedések, amiket a gazdák elkövetnek kánikula idején a kutyusokkal?

Mondjuk az, hogy a napi séta időpontokat nem vagyunk hajlandóak módosítani a kutya kényelméhez, hanem a megszokott időben, például, ha délután kettőkor szoktunk sétálni, akkor továbbra is akkor viszik a megszokott útvonalakon. Tehát azért mondtam, hogy mindenképp próbáljunk meg zöldterületet, árnyékot, hűvöset keresni a sétákhoz és semmiképp ne a bicikliúton, a járdákon, az aszfalton sétáltassuk a kutyát.

Fotó: Hornyák Emőke

A másik, ugye ez az autóban hagyásos dolog. Nagyon sokan hordják magukkal a kutyát mindenfelé, de pont ez az időszak, amikor egy parkolóban, ahol tudjuk, hogy nincsenek árnyékos helyek, semmiképp se hagyjuk az autóban a kutyát, mert nagyon gyorsan hőgutát kaphat.

Ha már hőguta, mit tegyünk, ha már megtörtént a baj és az állatunk rosszul van? Mikor forduljunk állatorvoshoz?

Azonnal, hogyha látjuk, hogy rosszul van a kutyusunk. Erre nagyon sok módszert lehet találni, jó tanácsokat, hogy hogyan próbáljuk meg pillanatokon belül hűteni a kutyát. Itt a lényeg az, hogy a keringése és mindene megborulhat a magas hőmérséklet miatt, azonnali állatorvosi segítségre van szükség és addig is a fokozatos hűtés vizes törölközővel, vízzel, az mindenképp fontos.

Fotó: animalhealthcaresouthlake.com

Van-e esetleg olyan fontos tudnivaló, amiről jó ha tudnak a gazdik?

Mindig csak a kutyákról beszélünk, de ebben a hőségben Szombathelyen, a lakótelepeken rengeteg kóbor cica van. Tehát jó lenne, ha nekik lenne letéve műanyag tálakba több helyen ivóvíz, mert nekik is inni kell, illetve a madarakra is lehet ilyenkor gondolni, a kertekben mi több helyen ki szoktunk helyezni nagy, műanyag virágalátéteket, amiket megtöltünk vízzel és ott tudnak fürdeni a rigók, odajárnak inni az énekes madarak. A többi állatra is gondoljunk, akik ilyenkor szomjaznak és nincsenek vízközelben.

 

közösség

további frisss

lap tetejére