Hogy neveljük helyesen a kutyát?

[x] • 2016. szeptember 29., csütörtök •
Tippek a közös tanuláshoz.
Hogy neveljük helyesen a kutyát?

A kutya, a farkashoz hasonlóan, fejlett szociális intelligenciával rendelkezik. Alapvető személyiségvonásai is vannak, mint az embernek, felismeri a helyét a családban. Ember és kutya kapcsolata hasonlít a gyerek kötődésére. Fontos a 4-től 12 hetes korig tartó időszak a társas kapcsolatok kialakulására. Az ekkor elszigetelten tartott kutya barátságtalan lesz az emberekkel, vagy ha kutyákkal nem érintkezhet, a kutyákkal.

Hogyan lehet tehát gond nélkül tartani a kutyát?

A legelső talán a megfelelő fajtaválasztás, a leglényegesebb a méret. Majd a szociálisan érzékeny korban hozzászoktatás a kutyához, felnőtthöz és gyerekhez. Aki későbbre tervez gyereket akár „kölcsön is kérhet” egy ismerős, vagy rokon gyereket a kutya mellé.

Jó, ha a kutya elvégez egy alapvető engedelmességi tréninget, engedelmeskedik a behívásnak, helyben marad, láb mellett megy. Viszont ne korlátozzuk abban, amiben nem kell. Ha lehet kerüljük a fizikális bántalmazást, tehát az ütést, a nyaknál való megragadást. Ilyenkor az állat bizalma megrendülhet, kan kutyákból agressziót válthat ki, növeli a félelem, stressz okozta egyéb problémák valószínűségét. Büntetésre sokkal alkalmasabb a figyelemmegvonás (pl. tíz percig nem törődünk a kutyával, látszólag semmibe vesszük), vagy esetleg a távbüntetés (pl. ugatásgátló nyakörv, „villanypásztor”, egérfogó). Fontos a pozitív megerősítés: dicséret, jutalom is, viszont ezt rendszertelenül adagoljuk, úgy a leghatékonyabb. Ezenkívül ne veszélyhelyzetben próbáljuk nevelni a kutyát, például az éppen támadni akaró ebet ülni tanítani, ami elég komikus.

Agresszió

Talán a leggyakoribb a túlzott agresszió. Támadó magatartás jelentkezhet rangsorviták miatt, irányulhat kisgyerek ellen, lehet területvédő agresszió is, kiválthatja félelem, fájdalom. Bizonyos fajtáknál sűrűbben fordul elő, statisztikák kiemelik a pit bullt, a rottweilert, a német juhászt, a malamutot. Növeli a kockázatot, ha nem ivartalanított kanról van szó, ha kertben és főleg láncon tartják, ha a családban egynél több gyermek van. Mindemellett, a harapások 90%-áról nincs statisztika, ezek zömét kistestű kutyák hajtják végre. Az ölebeket egyenrangú családtagként kezelik, a kutya helyzete a családi hierarchiában bizonytalan, az állandó kényeztetés miatt a kutyuskák szinte családfőnek képzelik magukat és az ilyen állatok engedelmességi kiképzést sem kapnak. Ha a kutya fölérendeltnek, vagy dominánsnak érzi magát bizonyos helyzetekben (etetéskor, kényszer vagy büntetés alkalmazásakor) gazdájára morog, támadó pózt vesz fel, esetleg figyelmeztető jelleggel harap is. A megoldás lehet a kan kutya ivartalanítása, figyelemmegvonás (meghatározott ideig nem törődök a kutyával, nem veszek róla tudomást), parancsra engedelmeskedés esetén jutalom, és ismételten szerintem leghatékonyabb figyelemmegvonás. Magyarán fokozatosan helyre kell tenni a kutyát, nem eszik az asztalról, nem alszik a hálószobában stb.

Érdekes még kisgyerekkel szembeni agresszió. Tipikus esetben, ha gyerek születik, a kutyát nem engedik oda gyermekhez. Ezt kompenzálják a baba távollétében fokozott kényeztetéssel. A kutyában hamar kialakul a kép: ha gyerek van- rossz, ha gyerek nincs- jó.

A kutya minden provokáció nélkül odakap, idegesítik a gyerekek. A kezelés figyelemmegvonás a gyerek távollétében, foglalkozás, jutalom gyerek jelenléténél. Jó, ha a kölyökkutyát három hónapos koráig hozzászoktatjuk a kisgyermekhez. Nem szabad a gyereket egyedül hagyni a kutyával. Morgást, támadási jeleket büntessük. Ha az eredmény kérdéses, távolítsuk el a kutyát a gyerek környezetéből.

Végezetül pár szó a gazda távollétében végzett nem kívánatok cselekedetekről, pl. túlzott ugatás, rágcsálás, elszökés. Ezek általában félelmi válaszreakciók a gazda távozására, vagy az unalom okozza őket. Megoldás a túlzott kötődés csökkentése (ültetés, helyben marasztalás, jutalom), a már említett figyelemmegvonás távozás előtt és érkezés után, hozzászoktatás a távozás jeleihez (pl. cipőhúzás, kulcscsörgés).

Jó kommunikációval jó viszonyt építhetünk ki

Ahogy az emberek között is, a kutya és gazdája között a jó viszony alapja a kommunikáció. A kutyák egymás között élénk testbeszéddel kommunikálnak, számukra természetes, hogy ugyanezt a módszert alkalmazzák akkor is, ha a gazdájukkal akarnak közölni valamit. A gazda kötelessége és felelőssége, hogy megtanulja értelmezni a kutya viselkedését, jeleit. A közös együtt-tanulás egy folyamat, aminek során már kölyökkorban megtanítható a kutya, hogy egyértelműen jelezze, ha ki akar menni, ha éhes, ha játszani szeretne, vagy ha csak kis kényeztetésre vágyik.

A jó viselkedést jutalmazni kell

A szülők gyakran elfelejtik megdicsérni gyermekeiket azért, ha jól viselkednek, de ha rosszak, azt nem hagyják szó nélkül. Hajlamosak vagyunk a kedvenceinkkel is hasonlóképpen bánni. Észre sem vesszük őket, ha nyugodtak és illedelmesen viselkednek, de rögtön rájuk figyelünk ha „rosszalkodnak”. Fordítsuk meg a dolgokat, és akkor jutalmazzunk, ha elégedettek vagyunk a viselkedésükkel, és ne reagáljunk arra, ha helytelenkednek.

Az együttélés szabályai nem csak az emberekre vonatkoznak!

Az egyik legfontosabb szabály, amit az állatnak meg kell tanulnia, hogy ha valami akar, akkor azt jelezze, hogy leül a gazdája elé. Erre nagyon könnyű megtanítani a kutyákat, akár felnőtt korban is, ha a tréningeket élvezik, nem megterhelő számukra.

Név: Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely, Bartók Béla Krt. 9/b

Adószám: 26866996-2-18

Telefon: 06/94/310-034

E-mail: allatkorhaz@upcmail.hu

Nyitvatartás: 0-24

Bővebb információ itt.

 

közösség

további frisss

lap tetejére