Hiba okozta a Facebook-kémkedést

frisss.hu • 2015. április 13., hétfő •
Egy hibának köszönhetően nem csak olyan felhasználókat követett a Facebook, akik épp nem voltak belépve a közösségi oldalra, de azokat is, akik nem is regisztráltak oda. A cég azt ígéri, javítja a problémát. Az EU sem ül a babérjain, folyik a per a Facebook ellen.
Hiba okozta a Facebook-kémkedést

Hosszú blogbejegyzésben válaszolt a Facebook az őt ért vádakra, ugyanakkor nem minden állítás bizonyult hamisnak. Múlt héten a belga adatvédelmi hatóság jelentésében azt írta, a cég adatvédelmi gyakorlata több pontos is sérti az európai jogszabályokat.

Az ügynökség arra a megállapításra jutott, hogy a közösségi oldal mindenkit követ, még aki nem regisztrált a Facebookra, illetve épp ki van jelentkezve, azt is. A közösségi oldalon január 31-én változtak az adatvédelmi szabályok, ezt követően kezdett el vizsgálódni a hivatal. Úgy véli, a Facebook elveszi az internetezőktől a lehetőséget, hogy rendelkezzenek személyes adataik felett.

Ugyan az amerikai cég pontról pontra kielemezte a megállapításokat, nem minden pontját cáfolta, sőt volt, hogy csak a kifejezésekkel játszott. Így például Zuckerbergék közölték, míg a jelentés szerint a felhasználónak nincs lehetősége kikapcsolni a közösségi hirdetéseket, addig valójában megszabhatja, hogy "akar-e látszódni" a reklámokban.

A kutatás azt is megállapította, az olyan népszerű bővítményeknek köszönhetően, mint a lájk gomb és az ajánlás, amelyek több mint 13 millió weboldalon vannak jelen, a Facebook olyan emberek adatait is begyűjtötte, akik nem voltak épp bejelentkezve a közösségi oldalra, vagy soha nem is regisztráltak oda.

Az amerikai cég elismerte, hogy egy hibának köszönhetően valóban gyűjtöttek be ilyen adatokat, de hangsúlyozták, ez csak vajmi "kevés embert" érintett, és már dolgoznak a probléma javításán. Mint a Wall Street Journal isrámutatott, még a "tracking" (követés, megfigyelés) szót is kerülték, helyette azt írták, rálátásuk van az összeképre (web impressions) és a látogatási információkhoz is hozzáférnek a bővítményeiket használó oldalak esetében.

A Facebook adatkezelési gyakorlata miatt indtott pert az Európai Bíróságon egy osztrák joghallgató is, aki már több mint három éve próbál nyomást gyakorolni az amerikai közösségi oldalra. Az aktivista panaszlistáján is szerepelt, hogy külső honlapokról is adatokat gyűjt be a cég, illetve azokat kiadják harmadik félnek, külső alkalmazásoknak, így például a hirdetésekhez.

Az Európai Unió 2009 óta szeretné szigorítani az amerikai vállalatokra (is) vonatkozó adatkezelési szabályokat. Az Európai Bizottság jogtanácsosa március végén már azt tanácsolta, akinek van Facebook fiókja, fontolja meg annak megszüntetését.

A brit Guardian azt a következtetést szűrte le, ha Bernhard Schima így vélekedik, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy az EU és az USA között létrejött adatvédelmi megállapodás nem látja el funkcióját. A Safe Harbour garantálná az európai előírásokkal azonos adatvédelmet az európai felhasználók számára akkor is, ha amerikai szolgáltatók amerikai szervereken tárolják adataikat, és az egyébként sokkal lazább adatvédelmi előírások vonatkoznának rájuk.

közösség

további frisss

lap tetejére