Hétvégén csatlakozzon ön is a Hűségtúrához!

frisss.hu Fotó: Klapka György Lovas és Hagyományőrző Egyesület • 2016. június 20., hétfő •
A rendezvényről az ötletgazdát, főszervezőt, Sátory Károlyt kérdezzük.
Hétvégén csatlakozzon ön is a Hűségtúrához!

Hogy jött az ötlet?

Régóta gondolkoztam azon, hogy jó lenne itt, Nyugat-Magyarországon egy olyan lovas rendezvényt szervezni, mely idővel ismertté, vonzóvá válhat távolabbi régiók számára is. Egy egyesületi összejövetelen vetettem fel először ötletemet. Erre az összejövetelre meghívtuk Hende Csaba, országgyűlési képviselőt is, akivel akkor találkoztam először. Képviselő úr és egyesületünk tagsága is olyan lelkesen állt kezdeményezésem mellé, hogy ez nagy lendületet adott az első alkalom megszervezéséhez.

Miért ezen az útvonalon halad a túra?

Sajnos csak kevesen tudják, hogy Szombathelytől néhány kilométerre volt tíz falu, amely nem nyugodott bele a trianoni diktátummal végrehajtott nemzetcsonkításba, és kiharcolták, hogy visszatérhessenek a magyar hazához. Túránkkal ennek a nemes cselekedetnek szeretnénk évről-évre emléket állítani.

Sátory Károly a közgyűlésben 

Nemzetiségi falvakat érint a túra. Van-e ennek külön üzenete?

Természetesen. Az imént említett falvak lakosai többsége horvát és német nemzetiségűek. Mindezek ellenére, ahhoz a magyar hazához húzott vissza a szívük, melyet a „békecsinálók” a nemzetek börtönének neveztek, mely elnyomja és elsorvasztja a nemzeti kisebbségeket. Országunk sokszor ma is kap hasonló kritikákat, pedig meggyőződésem, hogy a magyarságnál befogadóbb, toleránsabb nemzet nem sok van, ahol mindenki ápolhatja saját hagyományait a maga és mások örömére, ezzel is színesítve, gazdagítva – megmaradt - szép magyar hazánk kultúráját.         

Bővült-e az elmúlt években a résztvevők köre?

A felsőcsatári ünnepségre több hasonló sorsú település képviseletét hívtuk. Ilyen például Kercaszomor, ahol lovasaink a Trianon Emlékhónap alkalmával koszorút helyeztek el. Jönnek Sopronból, reményeink szerint Balassagyarmatról, sőt lehet, hogy Erdélyből is. Több helyről jelentkeztek lovasok és vannak, akik kerékpárral, autóval, vagy gyalogosan csatlakoznak hozzánk.   

Kiket várnak még a túrára?

Természetesen mindenkit, beleértve a helyi lakosságot is. Szeretnénk, ha túránk egy zarándoklattá válna, ahol a résztvevők lélekemelő hangulatban vonulhatnak át a településeken, vehetnek részt az ünnepi megemlékezéseken, programokon.

Jelentkezni lehet: 20/770-39-55-as telefonszámon. Részletes információ itt elérhető. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére