Hende Csaba leállítaná a Falco gyárat, amíg nem épül meg a szűrőberendezés

frisss.hu fotó: Hornyák Emőke • 2017. augusztus 30., szerda •
Információink szerint forró ősz várható Falco-ügyben, úgy tűnik a gyár nem tartja be a korábbi ígéreteit.
Hende Csaba leállítaná a Falco gyárat, amíg nem épül meg a szűrőberendezés

 2016. augusztus 25-én közleményt adott ki a Falco Zrt., melyben többek között azt írták: „Az elmúlt időszak eseményei, mint a Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő által kezdeményezett petíció, melyhez a város közgyűlése is csatlakozott, a Falco Zrt.-nél is egy új gondolkodásmódhoz vezettek” 

A gyár akkor azt ígérte hogy egy hónapon belül felszerelik a mérőrendezést, és a szükséges engedélyek birtokában 2017. szeptember 30-ig a rég várt szűrőberendezést is üzembe helyezik. Azóta egy év telt el és egyre inkább úgy tűnik, hogy továbbra sem kerül pont az ügy végére. 

Mint ismert, a Vas Megyei Kormányhivatal illetékes hatósága néhány héttel ezelőtt arra kötelezte a gyárat, hogy kalibrálják újra a mérőberendezést, mert a mérőműszer  csak a harmadát mutatja a valós kibocsájtásnak, azaz az eltérő adatokat mutat a hatóság által mértekhez képest. Úgy tűnik tehát, hogy trükközik a vállalat a számokkal.

Nem ez az egyetlen problémás ügy, lapértesülések szerint bár a gyár megígérte, hogy idén szeptember végééig üzembe helyezik az új szűrőberendezést, nagy a hallgatás arról, hogy ez valóban megvalósulhat-e. (A Vas Népe értesülései szerint egyébként esélytelen, hogy a korábban meghatározott határidőig elkészüljön a beruházás.) 

A gyár nem reagál, a Falco kommunikációs munkatársa egy hete elérhetetlen és az emailre sem válaszolnak. Márpedig ha kiderül, hogy szeptember 30-ig nem épül meg a szűrőberendezés, akkor várhatóan újabb lakossági tiltakozásokra lehet számítani, tekintettel arra, hogy a keleti városrész lakói évek óta küzdenek azért, hogy végre megszűnjön a környezetterhelés. 

"A Falco maga ígérte meg korábban, hogy nem rontja tovább a város levegőjét. Ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó –reagált a hírre dr. Hende Csaba, hozzátéve, hogy a Falco nyugat-európai, sőt a csehországi gyárában, Jihlavában is felszerelte  a  korszerű szűrőberendezést, melynek köszönhetően szombathelyen is az ötödére csökkenhetne a jelenlegi szálló por kibocsájtás. A képviselő szerint Szombathelyen is rég meg kellett volna történni a környezetterhelés megállításának, ám erre a gyár nem volt hajlandó, ezért petícióval kényszerítették ki a változásokat.

Míg korábban a gyár azt ígérte, hogy 2017. október 1-től már nem mérgezi a szombathelyieket, most kiderült, hogy a mérőműszer a harmadát mutatja a valós kibocsájtásnak, azt pedig nem árulják el, hogy mikor készül el a szűrőberendezés" –foglalta össze a tényeket Hende Csaba, aki egyúttal határozottan szólította fel a  gyárat, helyezze a Falco  üzembe a bizonyítottan hatékony szűrőt 2017. szeptember 30-ig, vagy állítsák le a gyárat október 1-től és csak akkor indítsák újra, ha megépült a berendezés. Az országgyűlési képviselő hozzátette, sürgősen várja a vállalat válaszát.

közösség

további frisss

lap tetejére