Hende Csaba: együnk sok halat, hogy tovább élhessünk!

(x) - Fotó: Bodorkós Máté és Tóth Arnold • 2017. július 09., vasárnap •
A térség országgyűlési képviselője az I. Vasi Halas Napok szombati halfőző-versenyének eredményhirdetésén fejtette ki, hogy, aki halat eszik, az a saját egészsége érdekében tesz.
Hende Csaba: együnk sok halat, hogy tovább élhessünk!

Hende Csaba riasztó adatokról számolt be a MA-HAL 43.Országos Halfőző-verseny eredményhirdetésén, amikor elmondta, hogy Magyarország az Európai Unió tekintetében az utolsó helyen áll az egy főre jutó halfogyasztás tekintetében. 
Ez az adottságainkhoz és a halfogyasztás hasznához képest is tragikusan rossz pozíció. Vas megye ezen belül is kedvezőtlen helyzetben van, hiszen sem nagy tavunk, sem nagy folyónk nincs, így nem is alakulhattak ki olyan hagyományok, mint Baján vagy Szegeden. A halfogyasztás jelentősége ugyanakkor egyre nő. Az őseink korábban rengeteg fizikai munkát végeztek, kapáltak, kaszáltak, a nagy munkák idején aratószalonnát fogyasztottak, mert az adott kellő energiát a munkavégzéshez. Ugyanakkor ma már nagyrészt ülőmunkát végzünk, az agyunkkal dolgozunk, az agy üzemanyaga azonban már nem a szénhidrát, hanem a foszfor. A hal pedig foszforral, telítetlen zsírsavakkal van tele, összetevői a szív- és érrendszeri betegségek elkerülését szolgálják, ezért azt javaslom, hogy együnk sok halat, hogy tovább élhessünk – fogalmazott beszédében Hende Csaba. 

Érdekes adat az is, hogy a magas halfogyasztással jellemezhető országokban, de különösen Japánban mintegy 12 évvel haladja meg a helyi férfiak várható átlagéletkora a magyarokét.

A rendezvény a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

közösség

további frisss

lap tetejére