Hazai növénylabirintusok, amit feltétlenül látnod kell

Frisss/kirandulnijo/rcnews - fotó: rcnews • 2017. június 08., csütörtök •
Közel ötezer éves hagyománya van Magyarországon és rendkívül keresett úti céloknak számítanak ezeknek a földi paradicsomoknak számító látványosságok.
Hazai növénylabirintusok, amit feltétlenül látnod kell

Az ember néha csak arra vágyik, hogy kiszakadjon az őrült hajtásból és a mókuskereket a háta mögött hagyva meg se álljon a természet lágy öléig. A tengerparti nyaralás vagy a hegycsúcsok megmászása mellett azonban hazánkban is rengeteg a látnivaló. Ha szeretnénk összekötni a a történelemmel is a kikapcsolódást, akkor a növényi labirintusokat biztosan élvezettel fogjuk felfedezni.

Az ősi szimbólumként is ismert labirintus közel ötezer éve jelent meg kultúránkban. Azonban nem csak földalatti, nyirkos, dohos járatokban, hanem növényekből futtatott útvesztőkkel is találkozhatunk. Már amennyiben engedünk a gyermeki énünknek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadobon található Andrássy-kastély udvarán van egy óriási park. Ennek fő látványossága az a labirintus, amelyet angol vagy franciahonban is megirigyelnének. Az arisztokrata környezetben 12 tornyú, romantikus kastély magasodik. 1950 óta gyermekotthonként működik a palota, amelynek északi oldalát Magyarországon egyedülálló tiszafasorral övezett bukszuslabirintus szegélyezi.

A romantikától elrugaszkodva irány a komorabb megjelenésű Ópusztaszer, ahol három és fél kilométernyi sövény-, vagy több mint egy kilométernyi fűzfalabirintusból kell kitalálnunk. Nem könnyű feladat. Annak ismeretében sem, hogy 2011 óta éjszakai labirintus-túrán is részt lehet venni. Garantált a borzongás, elég csak a falakra vetni egy pillantást. A fűzfa-labirintus 1200 méter hosszú és embermagasságú falakkal várja az érdeklődőket. Történelemből Ópusztaszeren sincs hiány. A Tisza-parti fák ágaiból font labirintus falai egy honfoglalás kori övcsat mintáját formázzák.

Ki hallott már kukoricatáblában található labirintusról? Pedig van. 2006-ban Zsámbékon gondoltak egy merészet és a falu határában található négyhektáros kukoricaültetvényt felhasználva természetismeretre csábítják a fiatalokat. A négy méter magasságú hibrid növényből alkotott labirintusban nem lehet elveszni. Ugyanakkor a 2 kilométeres séta közben a kukorica történetéről is olvashatunk.

via

közösség

további frisss

lap tetejére