Hatodszor is: Japán nap volt Szombathelyen

szróbert-HCs • 2014. október 04., szombat •
Az idei esztendő a Visegrádi Négyek és Japán között a cserekapcsolatok éve – hangzott el szombaton, a Savaria Moziban, a japán nap megnyitóján. Puskás Tivadar polgármester szerint egy másik nép kultúrájának megismerése az egyik legcsodálatosabb dolog a mai világban.
Hatodszor is: Japán nap volt Szombathelyen

A japán nap para-para tánccal indult, de karate, és aikido bemutatók is voltak. A kilátogató nem maradhatott le a siacu japán masszázsról, de megismerkedhetett a japán karddal, és a japán népi tánccal is. A kiscsoportos foglalkozások során az origami, a kalligráfia, a legyező és nó maszk készítése, az anime rajzolás és színezés, de kimonóba öltözés és a japán sminkkel ismerkedés is sokakat vonzott.
Emellett az ATARU japán dobzenekar koncertje, Tóth Ildikó kiállítása, a karuta verseny, a japán gyermekrajz kiállítás, valamint a Bambuszliget étterem japán étkei, és finomságai is a japán hangulatot igyekezett a moziba varázsolni.
Simada Rjúszuke, a Japán Nagykövetség Kulturális és Sajtóosztályának vezetője, a nagykövetség másodtitkára családjával érkezett az eseményre. 
Egy hónapja vagyok Magyarországon, annak pedig külön is örülök, hogy 2009 óta itt már sorozatban hatodszor rendezik meg a japán napot. Az idei év a V4-ek és a japánok közötti cserekapcsolat éve, az idei varsói csúcson állapodtunk meg abban, hogy 2014 a népeink közötti cserekapcsolatok esztendeje lesz, ezért aztán kulturális eseményeket rendezünk egész évben - mondta el a nagykövetség másodtitkára. 
Puskás Tivadar polgármester pedig arra emlékeztetett, hogy Szombathely már 2009-ben elindította ezt a, Japánt megismertetni akaró hagyományt, majd arról beszélt, hogy a szigetország mindenki számára egzotikus világ, kultúrájának megimserése pedig az egyik legcsodálatosabb dologok egyike. 
Az immár hatodik japán nap óriási érdeklődést vált ki a szombathelyiekben. Nagy öröm az, hogy Szombathely helyet adhat e rendezvénynek, hiszen esztendők óta rajzverseny is van a vasi megyeszékhelyen, és így a gyermekek szintjén is komoly kapcsolat alakult ki a két nép között - fűzte hozzá a polgármester. 
Schmidt Csilla, a magyar-japán baráti társaság szombathelyi csoportvezetője a frisss.hu-nak elmondta: eredetileg gyermekrendezvénynek indult ez a program, ám ma már a felnőttek is megtalálják maguknak a jobbnál jobb programokat. Vidéken nagyon ritka, ha egy japán kulturális eseményt rendezhet valaki, ezért is különleges, hogy Szombathely sokadszorra rendezhet ilyen nagy közönségsikernek örvendő kulturális eseményt. 
Schmidt Csilla azt is elmondta honlapunknak, hogy a japán nyelvet a KDG-ban egy kis csoport tanulja azóta, mióta az Epcos-t a TDK megvásárolta, és így van japán érdekeltségű cég Szombathelyen is. 
A japán nap jól sikerült, nekem nagyon bejött. Arigatou, Nihon!

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére