Hat nappal az olimpia előtt: költségek és esélyek

SzR-vg.hu-mob.hu - Fotó: balatonbajnoksag.hu-all-athletics.com • 2016. július 30., szombat •
Londonban még ,,csak” 3,5 millió forintba került egy magyar sportoló indulása, addig Rióban már 8 millió ez az összeg. Cikkünk nemcsak a pénzről, de az esélyekről is szól.
Hat nappal az olimpia előtt: költségek és esélyek

Három magyar versenyzővel lesz több Rióban, mint amennyi a londoni játékokon volt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) költségei mégis a több mint a duplájára nőttek. 

Minden pénzbe kerül
A Világgazdaság cikke szerint ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a négy évvel ezelőtti 570 millió forint után idén 1,23 milliárdba kerül majd a versenyeztetés.
Géczi Marianna, a MOB osztályvezetője a lapnak elmondta, ez azért van, mert a brazilok magasabb versenyzési díjat kérnek, drágább az utazás és a szállás, és a dollár-reál árfolyama is megdobja a végösszeget. Emellett a MOB idén több tanácsadót és előkészítő személyt utaztat ki Rióba, valamint reprezentációs anyagokból is többet készíttettek, utóbbival a 2024-es budapesti pályázatot népszerűsítik.

,,Mindenki” esélyes
21 sportágban lesznek magyarok a riói ötkarikás játékokon. ABC rendben elemezzük az esélyeket.

Asztaliteniszben négyen állnak asztalhoz, mégsem számíthatunk egykori sikersportágunkban nagy eredményekre. Póta Georginát azonban így is a legjobb 8 közé várhatjuk. 
Atlétikában 19 sportoló képviseli a magyar színeket. Sajnos a szombathelyi címvédő, Pars Krisztián egész évben sérüléssel bajlódott, de rutinjában és a szerencsében bízunk és a döntőbe várjuk. Rajta kívül a súlylökő Márton Anita és a gátfutó Baji Balázs is döntős lehet Rióban, előbbi akár a dobogóra is felállhat.  


Birkózásban nyolcan léphetnek szőnyegre a mieink közül, és szerencsére szinte mindegyikük éremesélyes is. A szombathelyi Ligeti Dániel (róla ITT írtunk) és Veréb István mellett a Lőrincz-testvérek, Bácsi Péter és Sastin Mariann is dobogóra állhat. Reményeink szerint 1 arnay-, 2 ezüst- és 1 bronzéremmel gazdagodhatunk. 
Cselgáncsban is nyolc magyar száll versenybe, közülük Csernoviczky Évától és Tóth Krisztiántól várunk érmeket. 

Szinte mindenki elutazik
Ma egyébként útnak indult a legnagyobb delegáció, őket a Syma csarnoknál lehetett elbúcsúztatni fél nyolctól, négy buszuk reggel 8 órától folyamatosan gördült ki Ferihegy felé. A szombati utazó keretben 2-2 ökölvívót, szörfözőt és vívót, 3-3 asztaliteniszezőt, evezőst és vitorlázót, 8 sportlövőt, továbbá a két 13 fős vízilabdacsapatot és 33 úszót köszöntöttek el. A sportolókkal tartottk edzőik is. A csapattal utazott a MOB főtitkára, a riói delegáció vezetőjének, Borkai Zsoltnak a helyettese, Szabó Bence, valamint több újságíró, és a Budapest 2024 képviselője is, akik a 2024-es budapesti olimpiarendezést népszerűsítik.

 

közösség

további frisss

lap tetejére