6 nap, 25 ország, 120 versenyző és több mint 700 kilométer

T.A. Fotó: Hornyák Emőke • 2016. május 30., hétfő •
Szombathelyről rajtolnak a nemzetközi bringások, jön a Tour de Hongrie!
6 nap, 25 ország, 120 versenyző és több mint 700 kilométer

A hat nap alatt 25 ország versenyzői kerekeznek Szombathelytől Keszthelyen és többek közt Karcagon át a fővárosi célzászlóig. – Szombathelyen otthon van a biciklizés – fogalmazott a város polgármestere.

Ha csak a számok nyelvén beszélnénk, akkor dióhéjban a következőket lehet elmondani a június 28-án, épp Szombathelyről induló Magyar Kerékpáros körversenyről, a Tour de Hongrie-ről: 6 nap, 25 ország, 120 versenyző és 740 kilométer. Az ország legjobb kerékpárosait és számos nyugati világsztárt is felvonultató nemzetközi mezőny programjáról hétfőn tartottak sajtótájékoztatót az Iseumban.

A tavalyi rajt

A Tour de Hongrie mezőnye először 1925. június 27-én indult útjára és azt Jerzsabek Károly nyerte meg. A kiváló kerekező kései utódai közül a szervezők többek közt a „leggyorsabb magyarnak” titulált Szalontay Sándort és többek közt a dobogó legfelsőbb fokát célzó Lovassy Krisztiánt is várják, de indul a címvédő Tom Thill klubja, a luxemburgi Differdange-Losch, de meghívást kaptak a legerősebb hazai csapatok is.

A szombathelyi prológ után – az autókkal elért – Fertődről indul a verseny első szakasza, majd Keszthely érintésével Siófok következik. Innen autóval Cegléd, majd Karcag és Kékestető a kerékpáros cél. Gyöngyösről a fővárosig tart a kerékpáros körverseny végső szakasza, hogy a Várkert Bazárnál legyen a befutó.

Szombathely ezer szállal kötődik a bringázáshoz, elég csak arra gondolni, hogy 1889-ben itt alakult meg a Magyar Kerékpáros Szövetség, évekkel megelőzve a nemzetközi szervezetet – jelentette ki a sajtótájékoztatón Puskás Tivadar polgármester. A megyeszékhely első embere jelentős számú nézőre számít a június 28-án, a belvárosban megrendezett prológon is.

A tájékoztatón Koczka Tibor alpolgármester a profi verseny amatőröket is érintő részleteit emelte ki, mint az egyik legnépszerűbb tömegsport kapcsolódását az országos sorozathoz. A prológ távját és feltételeit amatőr nevezők is kipróbálhatják. – Az sem elhanyagolható Szempont, hogy az Iseum elől induló verseny városmarketing szempontból is fontos Szombathelynek – mondta Koczka Tibor.

Eisenkrammer Károly, a szervezőbizottság elnöke kiemelte, a kerékpáros sport világszerte kiemelkedő nézőszámot produkál, egy nemzetközi verseny látványa érdekes lehet mindenki számára.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére