Halmay: 20 év 20 percben

Szita Róbert - Tóth Arnold • 2016. december 17., szombat •
Húsz éve tevékenykedik az olimpiai eszme szolgálatában a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület, amely a Palace Clubban tette emlékezetessé a születésnapját.
Halmay: 20 év 20 percben

Húsz évvel ezelőtt kevésbé felkapott helyen 33 sportember alapította meg a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesületet, melynek jubileumi születésnapjára már sokkal többen voltak hivatalosak.  


Az olimpiai himnusszal kezdődött emlékező esten Halmay Zoltán szülőfalujának, a Pozsony melletti Magasfalu polgármestere mellett a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, egykori szombathelyi alpolgármesterek és persze neves vasi kötődésű olimpikonok is tiszteletüket tették. Nem hiányzott Márkus Erzsébet, Antalovits Ferenc, Németh Zsolt és Farkas Ágnes sem. 

Horváth Vilmos, az egyesület elnöke köszöntötte az ünneplőket, majd korabeli fotók segítségével felidézte a történelmet is. Mondandójából megtudtuk, hogy az 1996-os alapítás december 16-i napja nem véletlen, hiszen másnap, azaz holnap ünnepeljük az olimpia napját. 
Sikertörténet az elmúlt 20 év, hiszen arról tanúskodik, hogy jól csináljuk, amit csinálunk – hangsúlyozta az egyesület elnöke. 

Ezt követően az est zenekara, a Tarisznyások együttes Weöres Sándor megzenésített versével indított, majd Balogh József ,,Elmélkedés a tóparton” című versét hallhattuk.
A résztvevők az elhunyt halmays tagtársakról is megemlékeztek. Archív felvételek segítségével felidézték Kárándy József, Füzessy József, Németh Pál, Dombóvári Sándor, Polgár Béla, Szarka Károly, Balogh József, Vargyas Csaba, Bognár István, Kelemen Tibor, Lóránt Imre és Szarka Zoltán alakját.   

Horváth Vilmos egyesületi elnök a nemzetközi és hazai üdvözleteket ismertette, majd megfogalmazta, hogy bízik a 2024-es hazai olimpiai rendezésben. Az egyesületnek sportbaráti üdvözletet küldött többek mellett Puskás Tivadar szombathelyi polgármester és Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok is.

Ezután bemutatták Gál László egyesületi alelnök és Cseh Géza összeállítását, mely az egyesület 20 éves történetét 20 percben dolgozta fel. A főleg fotókból álló filmet minden megjelent tágra nyílt szemekkel nézte végig. 

Az aktív alapító tagok köszöntése után átadták a Csejthey Lajosról elnevezett (ő volt az első vasi olimpikon) díjat, melyet első alkalommal a 92 éves Jenkei Ede sportkrónikás vehetett át. A Rajczy Imréről (ő az egyetlen szombathelyi születésű olimpiai bajnok) elnevezett díjat dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) főtitkára és Dvorán Dusán, Magasfalu polgármestere kapta meg.
A jubileumi ünnepségen az egyesületi tagokat is meg ajándékozták, majd a Halmay-induló és állófogadás következett.

Palace Clubban a 26 éves Tarisznyások együttes szórakoztatta a megjelent sportbarátokat. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére