Hatalmas show-val indultak az olimpiai játékok!

Szita Róbert - Fotó: Reuters és MTI/Kovács Tamás • 2016. augusztus 06., szombat •
Vanderlei Cordeiro de Lima maratonfutó lobbantotta fel a lángot, így magyar idő szerint szombat hajnalban hivatalosan is megkezdődtek a XXXI. Nyári Olimpiai Játékok. Rióra figyel a világ, mi pedig 14 órától a magyar-szerb pólómeccsre (is).
Hatalmas show-val indultak az olimpiai játékok!

A Budapesttől 9900 km-re lévő olimpiai helyszínen, a Maracana stadionban majdnem 3 órás megnyitó ünnepséget élvezhetett a helyszínen tartózkodó több tízezres közönség.

Sokszinűség, kreativitás, ritmus és tánc

Az impozáns műsor magyar idő szerint pontosan 1 órakor vette kezdetét. Sokszínűség, kreativitás, ritmus és a tánc volt a szlogenje a programnak, mely az olimpiának helyszínt adó városról készült 2 perces videóval és az 1969-ben a katinai junta által bebörtönzött Gilberto Gil dalával indult.  

Brazília történelmét, a környezetvédelmet és a békét fókuszba állító műsorban mintegy 4500 önkéntes működött közre. Miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, Thomas Bachot köszöntötték, aki egyébként maga is olimpiai bajnok, a brazil Himnuszt akusztikus gitár kíséretében adták elő.

Az őslakos indiánokról, a világ kertjéről szóló első részben minden sárga-zöldbe öltözött, aztán megérkeztek valamennyi földrészről az új lakók, majd 14 bis repülővel a brazilok azt is tisztáztak, hogy a Wright fivérek mellett ők is úttörő szerepet vállaltak a repülés történetében.

Azt is láthattuk közben, ahogy a világhírű Gisele Bündchen bevonul és ezzel a hírek szerint be is fejezte aktív topmodell karrierjét. Kár volna, fantasztikus modell.

Jó fél órája tartott a műsor, amikor valóságos táncpárbaj bontakozott ki, volt itt minden rap és capoeira mindenképpen. A közös táncban ezerötszázan a színpadon, 61 ezren pedig a nézőtéren vettek részt. Óriási tűzijáték, közös éneklés következett, majd a NASA döbbenetes adatai figyelmeztettek a globális felmelegedés veszélyeire, a klímánk megváltozására.  

Az erdősítési projekt bemutatása során azt is megtudtuk, hogy Rióban található a világ legnagyobb városi erdeje. A résztvevő 205 nemzet olimpikonjai egy-egy, összesen 11 ezer magot kaptak, amelyeket aztán majd elültetnek.  

A nemzetek bevonulása

Jött a karnevál, első csapatként 1 óra 51 perckor - a hagyomáynoknak megfelelően - a görögök vonultak be, aztán már a portugál ABC rendben az afgánok következtek, ők mindössze hárman képviselik hazájukat. Albánia, majd az egyik legnagyobb sportnemzet, Németország delegációja érkezett ezután. Andorra és Angola jött és szép sorban a többiek. Amikor az argentín csapat érkezett, nemcsak tapsot hallottunk - nem csoda. Kíváncsi leszek összejön-e a brazil-argentín döntő labdarúgásban. A sógorok bőrnadrágban érkeztek. Nem túlzás ez, ebben a melegben?  

A kameruni viselet mindent vitt, szenzációsan néztek ki, nézzék csak!

A spanyoloknál nem kisebb sztár, mint Rafael Nadal teniszező vitte a lobogót. 

A legnagyobb delegációval, összesen 555 sportolóval képviseltetik magukat az amerikaiak, zászlójukat a megasztár, 18 olimpiai aranyat összeúszó Michael Phelps vitte.

A Maracana esti látványa nem gyenge. 

A mieink Hongkong után, kilencvenharmadik nemzetként, magyar idő szerint 2 óra 48 perckor vonultak be Szilágyi Áron vezetésével. A nagy eseményre még meg is borotválkozott az olimpiai bajnokunk, aki láthatóan nagy boldogsággal vitte a magyar lobogót.

A férfiak sötétkék öltönyt és fehér inget, a nők pedig piros-fehér-zöld színű nyári kosztümöt viseltek.

Áder János köztársasági elnök tapsolt, felesége vidáman integetett a százhatvan magyar sportoló képviseletében megjelent olimpikonjainknak. A mieink huszonegy sportágban képviselik hazánkat.  

Az olaszokat Federica Pellegrini úszónő vezettte fel és hatalmas tapsot kaptak, akárcsak a 2020-as olimpiára készülő japánok.  

Aztán persze a többiek is, közöttük a montenegróiak, a namíbiaiak és a Nauruból érkezett sportolók is bevonultak a stadionba. Az oroszok megcsonkított csapattal és megtépázott esélyekkel érkeztek, szerintem kijár majd nekik az ellenőrzés. Az olimpián először szereplő Dél-Szudán sportolóit nagy tapssal jutalmazta a brazil közönség.  

Mongólia színes küldöttségét nem sokszor látni, mi megutatjuk.

Ukrajna színeiben 206 sportoló versenyez majd, és mindannyain egyéni sportágban indulnak.  

Már nagyon a végén Zambia és Zimbabwe érkezett, majd a menekültek olimpiai csapata érkezett, összesen tízen. Ők a világ különböző pontjairól jöttek - ez Thomas Bach NOB elnök találmánya. Aztán utolsó csapatként 3 óra 52 perckor Brazília 473 fős küldöttsége érkezett a Maracanaba. Megtelt a küzdőtér. 

Ezt követően a brazilok szervező bizottságának vezetője, Carlos Nuzman a világ jelenlegi legjobb helyének nevezte Rio de Janirót, majd kiemelte, hogy hét éven át minden nap dolgoztak azért, hogy ma büszkék lehessenek, hogy ma történelmet írhassanak, de azt is hozzátette nagy szenvedéllyel, hogy a brazilok soha nem adják fel.  

Utána a NOB elnöe, az 1976-ban olimpiát nyert Thomas Bach következett. Mindenkit, közöttük az ENSZ főtitkárát, a brazil vezetőket, a szervezőket, az önkénteseket és persze a 205 nemzet sportolóit, kiemelten a menekültek olimpiai csapatát is köszöntötte. A NOB elnöke kiemelte, hogy végig hittek a brazilok szervezőmunkájában.

Ezután pedig á sporttörténelemben először a 76 esztendős kenyai Kip Keinonak átadta az olimpiai babérkoszorút. Az afrikai akadályfutó olimpiai bajnok beszédében a béke, a sport és az oktatás fontossága mellett emelte fel szavát. 

Ezt követően Michel Temer, Brazília ideiglenes elnöke megnyitotta az első, Dél-Amerikában lebonyolítandó olimpiai játékokat, majd a legnevesebb brazil sportolók behozták az olimpiai lobogót és jött az olimpiai himnusz, valamint a sportolói, a versenybírói és az edzői fogadalomtétel.  

A pár perces műsor után, 4 óra 46 perckor pedig beérkezett az olimpiai láng a stadionba, Gustavo Kuerten teniszező, Hortencia Marcari kosárlabdázó futott még vele, majd a rendkívül különleges élettörténetű Vanderlei Cordeiro de Lima kezében a fáklya, ő lobbanthatta fel a lángot, melyből aztán kettő lesz, a másik Rió központjában lobog majd. 

A szombati versenyek

A megnyitó után pár órával pedig már meg is kezdődnek a versenyek, a mieinknek egyből zsúfolt napjuk lesz. Első magyarként Miskolczi Julianna versenyez, akinek helyi idő szerint 8.30-kor (itthon 13.30) lőállásba kell vonulnia az olimpiai sportlövőkomplexumban. Ez korai kelést feltételez, hiszen Deodoro legalább 40 perc a sportolói falutól.

Szintén korán indul Pétervári-Molnár Bendegúz, aki 8.40-kor (itthon 13.40) száll vízre Lagoában az egypárevezősök versenyében. Lagoa körülbelül 40-50 perc a sportolói komplexumtól a belváros felé, nem véletlen, hogy a brazil evezősök inkább ott laknak, nem pedig az olimpiai faluban.

A délelőtt csúcseseménye egyértelműen a magyar–szerb férfi pólócsata, a vízilabdatorna nyitó mérkőzése – kezdés 9.00-kor (Magyarországon 14.00). A pólósoknak legalább nem kell messzire menniük, de a megnyitón természetesen ők sem lesznek ott, mert legkésőbb hatkor fel kell kelniük. A ceremónián a magyar vízilabdát a női csapat képviseli.

A nap derekán jön az evezőspályán Simon Béla és Juhász Adrián, megkezdi szereplését a cselgáncsozó Csernoviczki Éva, és Szász Emese is elkezd vívni – mindkét létesítmény az Olimpiai Park területén található, csakúgy, mint az uszoda és a vízilabdát „befogadó" Maria Lenk Úszóközpont.

Helyi idő szerint 13 órától (otthon 18) pörögnek fel az események úszásban (a döntők pedig este tízkor, tehát otthon hajnali 3-kor kezdődnek), a sportlövőközpontban Tátrai Miklós kezdi meg a versenyzést, míg az asztaliteniszezők közül a teljes küldöttség (Lovas Petra, Póta Georgina, Pattantyús Ádám) asztalhoz áll, de az úszók és a tornászok is megkezdik a szereplést. 

ÚSZÁS
18.14: férfi 400 m vegyes, előfutamok (Gyurta Gergely, Verrasztó Dávid)
18.37: női 100 m pillangó, előfutamok (Szilágyi Liliána)
19.00, 19.24: férfi 400 m gyors, előfutamok (Bernek Péter, Kis Gergő)
19.56: női 400 m vegyes, előfutamok (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna)
20.13: férfi 100 m mell, előfutamok (Gyurta Dániel)

ASZTALITENISZ 
19.30: nők, 1. forduló, Lovas Petra–Nadin el-Davlalti (egyiptomi)

TORNA
19.30: férfi selejtező, 2. csoport (Hidvégi Vid)

ASZTALITENISZ 
21.45: férfiak, 1. forduló, Pattantyús Ádám–Kirill Geraszimenko (kazah)
2.15: nők, 2. forduló, Póta Georgina–Hana Matelová (cseh)/Mo Zhang (kanadai) 
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére