Hadijátékok Saváriában: határt védő légiósok és az elöljárók

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. augusztus 25., péntek •
A karnevál katonai eseményeinek sorozata a Történelmi Témaparkban a hadijátékok megnyitójával és a római légiók seregszemléjével vette kezdetét.
Hadijátékok Saváriában: határt védő légiósok és az elöljárók

Már péntek kora délelőtt érdemes volt kilátogatni a Történelmi Témaparkba, hiszen a római hagyományőrzők táborai mellett a gladiátorokat és a középkor lovagjait is láthatta a szombathelyi és a messzi távolból idesereglett közönség. 

Aztán 11 óra után pár perccel megérkeztek az elöljárók, Hende Csaba volt honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője és Puskás Tivadar polgármester és megkezdődött a Savaria városát alapító és felvirágoztató ókori római civilizáció hadseregeit megjelenítő csapatok köszöntése és seregszemléje.

A szombathelyi Legio XV. Apollinaris COH II. centuriójának jelentése után Hende Csaba ,,Ave militares!” – üdvözléssel köszöntötte a teljes harci díszben felsorakozott katonákat abból az alkalomból, hogy felkeresték az ősi Savariát és teljesítik a limes, vagyis a határ védelmét a gonosztevők ellen.
Hűséggel őrizzétek a határokat és mindig arra gondoljatok, hogy az életnél is jobban szeretitek azokat, akiknek a védelmére felesküdtetek – fogalmazott Hende Csaba, majd a polgármester és 2-2 liktor kíséretében megszemlélte a seregeket. 

Miután minden légiós egység köszöntötte az elöljárókat, a hagyományőrző csoportok autentikus, ugyanakkor lenyűgöző, néha pedig már-már veszélyes bemutatói letűnt dicső korszakokba repítik a Saváriába látogatót. 

A szervezőktől megtudtuk, hogy idén is a legjobbak mutatják meg tudásuk legjavát, a bajvívó harcosok között a Savaria Legio római katonái között feltűnik a következő 3 napban a Collegium Gladiatorium harcosai, a Terra Dacica Aeterna hagyományőrzői, vagy éppen Kassai Lajos lovas íjász tanítványai, valamint a Bethlen Gábor Hagyományőrség, a Borostyán Egyesület és az Onogur Lovasság is, így aztán a karnevál katonai hagyományőrző csapatainak találkozója sem maradhat el.  

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére