Ha nem akarsz szomorkodni, ezeket az ételeket kerüld

Frisss/dívány - fotó: MySouthernHealth, Katsuumi, Unisci24, il Soño, bien, hazipatika • 2017. augusztus 30., szerda •
Hat igazi hangulatgyilkos és egészségtelen kaja, amely akár depressziót is okozhat.
Ha nem akarsz szomorkodni, ezeket az ételeket kerüld

Meglepő, de igaz, hogy a hangulatunkat befolyásoló szerotonin 90 százalékát a gyomor-bélrendszer állítja elő. Épp ezért nincs min csodálkozni, hogy az elfogyasztott ételek hatással vannak a szerotonintermelésre is. A Purewow erről könyvet is írt Rachel Kelly segítségével, amelyből kiderül, hogy mely ételeket-italokat ajánlott kerülni. Ezek ugyanis a hangulatunkra meglehetősen rossz hatással vannak.

Diétás italok

Furcsa igaz?! Pedig sok diétás italban található mesterséges édesítőszer. Az aszpartámban pedig megtalálható a fenil-alanin nevű animosav, amely meggátolja a szervezet szerotonin termelését. Ezt a teóriát egy egereken végzett kutatásra építették fel. Aki a szervezetét szeretné hatékonyan felpörgetni, annak a diétás kólák helyett teát vagy kávét ajánlatos fogyasztania.

 

Müzliszeletek

Purewow szerint nem kell nélkülözni a zabpelyheket, müzliszeleteket étrendünkből, azonban érdemes elolvasni a dobozokon található információkat. Fontos ugyanis, hogy egy-egy alkalommal ne vigyünk túl sok cukrot a szervezetünkbe. Az adagonkénti 8 grammnál több cukortartalom hirtelen energialöketet ad, azonban ezután a vércukorszint hirtelen zuhanni kezd. Ez az állapot pedig segíti a stressz hormonok termelődését és hangulatingadozáshoz vezet.

 

Édességek

Ezen talán nem lepődik meg senki. Azonban itt is külön csoportokat kell megállapítani. A leginkább kényes pont a bolti, előrecsomagolt édesség. Ezekben ugyanis mesterséges színezőanyagok találhatóak, ami figyelemzavart, hiperaktivitást eredményezhet. Épp ezért, ha mindenképp édességre vágyunk, akkor a cukrászdákat ajánlott felkeresni.

 

Gyorskaják

Szintén egy olyan csoport, amelyről ordít, hogy egészségtelen a szervezetre nézve. A transz-zsírsavakban gazdag sültkrumpli rövidtávon endorfint szabadít fel, azonban ez a boldogság csak átmeneti. Ugyanis, aki inkább ilyen ételekkel tömi magát, és hanyagolja az omega-3 zsírsav bevitelét, az a személy hajlamosabb lesz a pesszimizmusra és a viselkedése agresszívabbá válhat. Épp ezért a margarint, amikor lehetőségünk van rá, vegyük fel az étrendünkbe.

 

Chips, mogyoró

Elképzelhetetlen egy esti mozizás, meccsnézés egy kis nasi nélkül. Pedig a legrosszabb, amit ilyenkor fogyaszthatunk, azok a sós nassolnivalók. Ezek nagy része ugyanis nátrium-glutamátot tartalmaz, ami egy feldolgozott ízfokozó és ezt rendszeresen használják az élelmiszerek előállításánál. Az ízorgia mellett azonban fejfájásokat, gyengeséget, levertséget is okozhat, ezért ezeket az ételeket is ajánlott kerülni.

 

Konzervek

A konzerv levesek, ételek, italok gyakran tele vannak ízfokozókkal, de sokszor előfordul a BPA, azaz a biszfenol-A. Ezek a műanyagok a Yale egyetem kutatása szerint viselkedési zavarokat okozhatnak. Ráadásul az emlékezőképességre sincs jó hatással. A kutatás kitért arra is, hogy negatív irányba befolyásolja a személy hangulatát is.

via

közösség

további frisss

lap tetejére