Ha problémája lenne a hétfő miatt, érezze át a storyt!

H.Maja • 2015. március 30., hétfő •
Egyes országokban az akár több évszázados hagyományok tisztelete szent és sérthetetlen. Akármiről is legyen szó…
Ha problémája lenne a hétfő miatt, érezze át a storyt!

Természetesen Anglia a hazája a legszebb eseteknek. Nem kisebb nagyság, mint maga VIII. Henrik vezette be a királyi macska kitüntető címet. Az alapvetően érthető, hogy egerek nyílván már akkor is léteztek, még a mindenkori miniszterelnöki rezidencián, a Downing Street 10. szám alatt is, de a szükséges cicusnak királyi rangot adni – erre csak az angolok képesek.

Chief Mouser to the Cabinet Office, így szól a miniszterelnöki cica elnevezése. Magyarul talán a miniszterelnökségi főmacska szóösszetétel írja le leginkább az eredeti elnevezést. Aki azt hiszi, hogy ez már a teljes cím volt, az természetesen téved, az ugyanis így hangzik:

Chief Mouser to the Cabinet Office of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.

Nehogy azt higgyük azonban, hogy minden miniszterelnöki nyávogó négylábú automatikusan megkapja a fenti kitüntető címet! Mint kiderült, az elmúlt ötszáz év alatt összesen kettő cica volt rá érdemes. Jegyezzük is meg nevüket feltétlen! Humphrey és Larry.

A 2005-ben elfogadott Információszabadság nevű törtvény értelmében a főcicák adatait is nyilvánosságra kell hozni. Kiderült, hogy a brit államkincstárból 1929-ben még csak napi egy pennyt költöttek az ország főmacskájára, aki jelen árfolyamon, azaz a kétezres években már évi 100 fontjába kerül az adófizetőknek.

A teljes képtelenség kedvéért a vonatkozó cica törvény értelmében a királyi főegerész nem közvetlenül a miniszterelnökhöz tartozik, hanem hivatalosan a parlamentnek kell, jelentsen. Ezt egyszer örömmel meghallgatnám!

közösség

további frisss

lap tetejére