Ha ezt látod az Androidos készüléked kijelzőjén véletlen se nyomj rá!

Frisss/HVG - fotó: ESET, deadzoners • 2017. február 17., péntek •
Flash player frissítésnek álcázza magát egy program, amely letöltés után további kártevők futtatására képes.

Egy új, androidos készülékeket támadó alkalmazásra bukkantak az ESET bizonsági cég szakemberei. A furcsa elnevezésű Android/TrojanDownloader.Agent.JI trójai program weboldalakon keresztül fertőzheti meg okoseszközeinket.

A telepítés egy teljesen hétköznapi kinézetű flash player frissítésnek van álcázva, amely valójában egy hamis akkumulátor megóvására létrehozott szolgáltatásként jelenik meg. Az Android rendszerrel ellátott készülékeknél arra kéri a felhasználót, hogy engedélyezzen hozzáférést bizonyos biztonsági funkciókhoz.

Amint megkapta a megerősítést, óriási károkat képes okozni a program. A tevékenységadatoknak, az ablaktartalmak lekérdezésének, és a felfedezés érintéssel funkciónak köszönhetően minden engedélyt megkapva az adatainkat is ellophatják készülékünkről.

A fertőzés legárulkodóbb jele az akkumulátorvédelem (Saving Battery) szolgáltatás megjelenése a rendszerben. Ebben az esetben a beállítási lehetőségek között kapcsoljuk be ezt az opciót. A fertőzés eltávolítása megfelelő mobilvédelmi megoldás használatával megelőzhető, de manuálisan törölhető. (Beállítások -> Alkalmazáskezelő -> Flash-Player)

Ha pedig ezt a képet látjuk, akkor a készülékünk vírusos:

közösség

további frisss

lap tetejére