Gyaloghíd épül a Romkert történelmi romjai fölé

frisss.hu fotó: Hornyák Emőke • 2017. február 14., kedd •
Ezáltal gyorsabban lehet majd közlekedni az Ady tér és a Mindszenty tér között.
Gyaloghíd épül a Romkert történelmi romjai fölé

A Szent Márton terv első része már elkezdődött a Székesegyház, a Püspöki Palota és a Mindszenty tér megújításával, majd jött a Savaria Múzeum és annak parkjának rendbe tétele.  A következő lépés a Romkert fölötti átjáró megépítése, melynek a munkálatai múlt héten kezdődtek. A 170 millió forintos beruházás lényege, hogy az Ady teret és a Mindszenty teret egy gyaloghíd fogja összekötni, ami mindenki számára nyitott lesz.

Puskás Tivadar polgármester elmondta, a gyaloghíd kialakításának célja, hogy minden szombathelyi érezze, hogy egy történelmi városban él.  Szombathely az ókorban, a középkorban és az újkorban is egy nagyon jelentős település volt. Ezt szeretnék most megmutatni, mivel a Romkertnél egyszerre vannak jelen minden kor történelmi emlékei. A gyaloghíd mellett a közeljövőben felújítják a az itt található hatalmas római kori mozaikot  és a helytartói palotát is.

Illés Károly alpolgármester hozzátette, hogy az út majd a középkori várfal vonalát követi, és még idén nyárra elkészül. Az acélszerkezetes átjáró mindenki számára használható lesz, a tervek szerint éjszakára kivilágítják. Az átjáró a mostani járószintről indul, majd gyaloghídban és sétányban folytatódik. Egyik kapuja a Romkert jelenlegi bejárata lesz, a másikat a Hollán Ernő utcai Karitász-épület kerítése mellett alakítják ki.

Takátsné Tenki Mária, a körzet képviselője a Frisssnek kiemelte, hogy a Romkert ezzel kinyílik a nagyközönség számára, nap mint nap mindenki megcsodálhatja majd a romokat. Minőségi ugrás ez a turizmus szempontjából is.  

A gyaloghídtól függetlenül a Romkert romjai továbbra is múzeumi jeggyel lesznek látogathatók.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére