Futómű nélkül, a hasán landolt az Asiana légitársaság gépe

H.Maja, NBC NEWS • 2015. április 15., szerda •
Az Airbus eddig tisztázatlan okból nem tudta kiengedni futóművét, 20 embert kellett kórházba szállítani.
Futómű nélkül, a hasán landolt az Asiana légitársaság gépe

Az OZ162 számú járat Szöulból érkezett Hiroshimába 73 utassal és 8 fő személyzettel a fedélzetén. Megfigyelők elmondása alapján a gép megfelelő tempóban ért földet, de a futóműve nem nyílt ki, és a hasán landolt. A súrlódás következtében erős szikrázás volt látható, de a gép nem gyulladt ki. Az utasok a vész esetén kinyíló csúszdákon hagyták el a repülőgépet. Összesen 23 ember sérült meg könnyebben, közülük húszat kellett kórházba szállítani.

A Japán Civil Repülésügyi Szolgálat tájékoztatása szerint a gép kelet felől ért földet, de megállása előtt 180°-ot fordult, és az ellenkező irányban állt meg. Miután nem tudta használni a fékrendszerét sem megfelelően, a törzs elhagyta a kifutópályát és rácsúszott a környező füves területre.

A helyi idő szerint reggel 8 órakor történt balesetben megsérült a bal oldali hajtómű és a szárny is. A baleset körülményeit még vizsgálják, ugyanakkor a bal oldali futóműnél egy antenna darabot találtak, ami a közeli kommunikációs célokat szolgáló épület része volt. Elképzelhető, hogy köze van ahhoz, hogy a futómű nem tudott megfelelően kinyílni, de ezt hivatalos források még nem erősítették meg.

A gép ugyanaz a típus, Airbus 320-as volt, mint a nemrégiben Franciaországban lezuhant German Wings járat.

közösség

további frisss

lap tetejére