Főztek, kóstoltak és díjaztak

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2016. május 28., szombat •
A Hőlégballon-fesztivál idején "földi" programokat is szervezett az ŐrvidékHáz a Sportligetbe kilátogató szombathelyieknek. Szombaton főzőverseny és borszemle fokozta az izgalmakat.
Főztek, kóstoltak és díjaztak

Munkahelyi közösségek, egyesületek, civil szervezetek, baráti társaságok kizárólag római étkekkel neveztek a Szent Márton Főzőversenyre, a paprikás krumpli-gulyás-lecsó variációk ezúttal hiányoztak a repertoárból. A megfelelő alapanyagok beszerzéséről a szervezők gondoskodtak, a lényeg fűszerezésen és a gasztronómiai rafinérián volt. 


A huszonnégy csapat huszonnégy finomságát Pető István mesterszakács vezetésével bírálta a zsűri. 
Színvonalas és izgalmas verseny volt, így elhatároztuk, hogy jövőre már az elért pontkategóriák alapján bronz- ezüst- és aranyérmeket osztunk majd ki. Nyugodtan mondhatom, hogy nemzetközi szintű verseny volt, mindenki nagyon szépen, tisztán dolgozott, látszott, hogy készültek az ünnepi alkalomra. A verseny egyik érdekessége volt, hogy az egyik versenyző tökmagolajos salátával érdemelt ki különdíjat, az egyik báránysültet egy kibélelt ládában sütötték, ez esetben a láda tetején raktak tüzet egy vastag vaslapon, ami átpárolgott, hő, az segített hozzá, hogy ilyen szép báránysültet kaptunk – nyilatkozta honlapunknak a zsűri elnöke.  

A Szent Márton Főzőverseny végeredménye:
1. Rotary 2. (EU gulyás). A zsűri szerint egyszerűen nagyszerű pörköltet készítettek, amelyet senki nem tudott leutánozni. A győztesek szerint a belga marhalábszár, a francia rozmaringos krumpli és a magyar paprika adta a siker alapját.  


2. Bucsu Parázsverők (Szűzbárány). A zsűri elnöke szerint olyan omlós és finom báránysültet készítettek, hogy megnyalhatta mindenki mind a 10 az ujját. 
3. Szamócák (Római tál). Az értékelés szerint nagyon jól fűszereztek a ,,Szamócák” és a céklájuk is ízletes volt. 

Szent Márton borszemlét is megrendezték, itt tudtuk meg, hogy az európai borlovagrend szerint minden borverseny csúcsa, amikor kihirdetik a legjobbakat. Miután a bronz-, az ezüst-, és az arany minősítéseket is kihirdették, a legjobb fehérbornak járó díjat a dunántúli rajnai rizlingjével versenyző Mándli Pincészetnek nyújtották át. A legjobb vörösbor a Merlot 2013, a Major-Árva BorHáz Kft. nedűje lett, ez a Merlot 2013-as a közönségdíjat is kiérdemelte.

Alasz László Blauburgere lett a szemle champion-bora, ami egyben aranyminősítést is kapott. A Blauburger egyébként a kőszegi bortermelő saját pincészetének terméke, zászlósbora, minden jelentős versenyre benevezik. A legjobb kistermelői bor díját Varga Zoltán nektárja érdemelte ki. 

Vasárnap is folytatódik a fesztivál a Sportligetben. A Gyermeknapon Szent Márton társasjátékok és mesekönyvek bemutatója is lesz, de megkóstolhatjuk Szent Márton tortáját, süteményét is. A városunk kultikus 30Y buszjárata pedig a Történelmi Témapark és a Sportliget között fog "ingázni", hogy az összehangolt programokban résztvevő gyerekek minél egyszerűbben tudjanak az egyik gyermekhelyszínről a másikra eljutni.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére