Közgyűlés: Fontos a lakhatási problémák enyhítése

szróbert • 2014. június 19., csütörtök •
Soha nem tudtunk annyi pénzt költeni lakásaink felújítására, mely igazából indokolt lett volna. A rendszer a tervek szerint elvezet oda, hogy egyre több piaci albérletet tudjon az önkormányzat saját eszközeivel támogatni - hangsúlyozta Marton Zsolt alpolgármester, amikor a Szociális Lakásügynökség modell bevezetése volt a téma a nyári szünet előtti utolsó közgyűlésen. A június 19-i eseményen emellett szó esett még a város költségvetéséről, a pályázati lehetőségekről, a Haladás sportkomplexum megépítéséről és Szent Márton Program idei rendezvényeiről is. További részletekről az alábbiakban olvashat.
Közgyűlés: Fontos a lakhatási problémák enyhítése

Napirend előtt szóba került a Haladás Sportkomplexum Nonprofit Kft., illetve az, hogy miért nem jött még létre a magyar állam és Szombathely MJV közötti szerződés, addig ugyanis nem kezdhető meg az építkezés. Czeglédy Csaba MSZP frakcióvezető javaslatára szeptemberre elkészül egy előterjesztés arról, hogy a sportkomplexum átépítésekor hol fog játszani a csapat. Ezt követően Gaál Róbert jegyző ismertette azokat a témákat, melyeket sürgősséggel, a nyílt ülés végén kívántak megtárgyalni a Közgyűlés tagjai. 

Napirend szerint elsőként a Körmendi út - Óperint utcai szociális célú rehabilitáció /Integrált Városfejlesztési Stratégia II./ című pályázat műszaki tartalmának kibővítésével kapcsolatos döntések meghozatalára tett javaslatot fogadták el. Eszerint az IVS 2 projekt  keretében a pénzmaradványból felújítják az Evangélikus templom előtti tér és a Körmendi út – Óperint utcai körforgalom közötti közterület.

Pályázati lehetőségek
Ezután arról egyeztettek, hogy TAO-pályázat keretében fejlesztenék a Gayer közparkban lévő kosárlabda pályát. Marton Zsolt és Lazáry Viktor alpolgármesterek is kiemelték, hogy az utánpótlás-nevelés érdekében elengedhetetlen ez a fejlesztés, majd azt kérték, hogy adjon zöld utat e fejlesztésnek a Közgyűlés.
Molnár Miklós alpolgármester tájékoztatásul elmondta, hogy ma már a TAO pályázati forrásokat már csak beruházásokra lehet felhasználni. Az MLSZ által befogadott kétszázmilliós projekt biztos, költségvetési kötelezettségvállalást fog feltételezni. 
Vizsgáljuk meg, hogy az MLSZ és a Vas megyei labdarúgó-szövetség forrásainak bevonásával meg kell tervezni a kórházzal szembeni terület, a városligeti sportcentrum fejlesztését, hiszen amennyiben beindul a Haladás sportkomplexum modernizációja, szükség lesz egy másik NB I-es pályára, ahol a Haladás játszhatja itthoni mérkőzéseit – hangsúlyozta Czeglédy Csaba.  
Lazáry Viktor válaszában elmondta, hogy a nemcsak a városligeti, de a Király Sportlétesítmény is felmerült lehetséges póthelyszínként. A frisss.hu megtudta, hogy az MLSZ fejlesztési igazgatójával folyamatos egyeztetés zajlik. 
      
Lakhatás
Honlapunk már korábban beszámolt róla, hogy Szombathely önkormányzata vállalta, hogy kísérleti jelleggel elindítja a Szociális Lakásügynökség elnevezésű programot. A statisztika szerint ugyanis több mint háromszáz család vár önkormányzati bérlakásra, miközben Szombathelyen kétszáz, magántulajdonban lévő ingatlan áll üresen. A javaslat során elhangzott, hogy a város szándéka szerint bővülni fog a lakáshálózat.

Marton Zsolt alpolgármester kiemelte: Rendkívül fontos ez az előterjesztés. A projekt folytatódik, a programba jelentkező, komfortos és összkomfortos lakások tulajdonosait regisztráljuk, és a lakások műszaki állapotfelmérését a SZOVA Zrt. végzi majd el. Amennyiben a kezelő szerint műszakilag lakhatásra alkalmas állapotban van az ingatlan, úgy az ingatlan bekerülne a lakások nyilvántartásába. Ez egy olyan speciális támogatási rendszer lesz ez, melynek a struktúrája is kialakul hamarosan. Olyan új helyzet állhat elő, mely egyfajta kényszerpálya lesz. Soha nem tudtunk eddig annyi pénzt költeni lakásaink felújítására, mely indokolt lett volna. A rendszer a tervek szerint elvezet oda, hogy egyre több piaci albérletet tud majd az önkormányzat saját eszközeivel támogatni, de a lakásmobilizálásban is segíthet. 

Többen is a lakhatási problémák enyhítésére létrejövő modell pozitív hatásait vizionálták, a jobbikos  Balassa Péter szerint is nagyon pozitív színben tűnhet fel a város, ha elfogadják a képviselők ezt a javaslatot, akár országos példa is lehet a szombathelyi. A tervezetet 13 egyhangú igen javaslattal szavazták meg. 
  
Szombathely Pont
A városi jegyiroda, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ szervezeti keretei között, augusztusban kezdené el működését. A Szombathely Pont a helyi, illetve országos jelentőségű művészeti rendezvények (koncertek, mozi, színházi előadások, nagyrendezvények stb.), valamint helyi sportesemények egy helyszínen történő jegyárusítását biztosítaná, akadálymentesített, klimatizált szolgáltató térben. Noha Balassa Péter szerint az előterjesztés nem megfelelő, és a helyet sem lehet majd könnyen megtalálni, képviselők mégis megszavazzák  a tervezetet. 

Költségvetés
A költségvetésről szóló rendelet módosításának tárgyalásakor Molnár Miklós gazdasági ügyekért felelős alpolgármester elmondta, hogy valóságos módosítási áradat indult el az elmúlt időszakban. Hozzátette: Közel egymilliárdos fejlesztési hiány lesz az év végére, de ez nem jelent működési hiányt. Nem szabad kifosztani fejlesztési forrásainkat, 2-3 éves pénzügyi koncepció elfogadására lesz szükség – javaslata szerint – az októberi önkormányzati választásokat követően.   
A városnak 2013-ban 2,5 milliárd forinttal több adóbevétele volt, mint 2010-ben - hangsúlyozta Molnár Miklós alpolgármester, aki újfent kiemelte, hogy a fejlesztések megvalósításával nem lesz működési hiánya a városnak. Forráshiánya lehet, de ezt az adóbevételekből, többletforrásokból kehet korrigálni. 
Marton Zsolt alpolgármester hozzáfűzte: a megnövelt kiadásoknak meg kell jelölni a forrását. Az eddig befolyt vagyonértékesítési bevételekből újították fel többek között a tömbbelsőket.
Aztán élénk vita bontakozott ki, pro és kontra mondták el véleményeiket a város képviselői a költségvetés helyzetéről. 
Ezután Molnár Miklós arról beszél, hogy a Neumann János-iskolában fél 12-től ebédelnek a gyerekek és az étkezde annyira kicsi, hogy csak délután fél háromra végeznek a diákok és a pedagógusok az ebéddel. A polgármester a téma összefoglalójában azt javasolta, hogy vizsgálják meg, a következő évi költségvetésben, hogyan lehetne fedezetet találni a megoldás érdekében. 

Alapítványok és utcanév
Ezután az önkormányzat által alapított alapítványok beszámolóiról szavaznak, majd mivel  házszámot csak meglévő közterülethez lehet hozzárendelni, az oladi városrészen a Potyondi ároknál található utcát - az ott lakók javaslatára - Angyal utcának nevezik el. 

Szent Márton program és SzMSz
A Közgyűlés ezután elfogadta a Szent Márton Program ez évi eseményeinek megvalósításáról szóló előterjesztést is. Kicsit vitáztak azon, hogy miért az utolsó előtti ülésen kell módosítani az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatát, Balassa Péter (Jobbik) meg is jegyezte, hogy nem úriemberhez méltó SzMSz-tervezetet szeretne a városvezetés, de végül ez is átment. 

Buszmegálló, temető és focipálya
Takátsné Tenki Mária, a belváros képviselője a májusi közgyűlésen azt kezdeményezte, hogy helyezzék át a Thököly utcai buszmegállókat. Ezt az ötletet azonban a Volán nem támogatta. Aztán arról határoztak, hogy bővítik az oladi temetőt, de megszavazzák azt is, hogy 2,3 millió forinttal járulnak hozzá a zanati labdarúgópálya megvalósításához.

Egyebek
A Közgyűlés tagjai ezután a helyi választási bizottsági tagjait választotta meg, majd szóba hozták a Falco-gyárhoz tervezett mérőműszert, az útfelfestések gyors kopását és egy Jáki úti ingatlan lebontását is. Ezt követően a sűrgősségi indítványokról szavaztak, majd már zárt ülésen személyi kérdésekről is döntöttek.

Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése az októberi önkormányzati választások előtt, szeptember 11-én tartja a ciklus utolsó ülését.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére