Fontos a kapcsolattartás - interjú Dr.Takátsné dr.Tenki Máriával

frisss.hu • 2016. október 05., szerda •
Megvalósult és tervezett fejlesztésekről, jövőbeni tervekről, valamint a fogadóórák tapasztalatairól is kérdeztük dr. Takátsné dr. Tenki Máriát, a 8. számú választókerültet képviselőjét.
Fontos a kapcsolattartás - interjú Dr.Takátsné dr.Tenki Máriával

Tíz éve a 8. számú választókerület képviselője, bőven van tapasztalata arról, milyen tennivalókat ad a belváros egy politikusnak. Melyek ezek?

A belváros az egyik legösszetettebb része Szombathelynek. Itt helyezkedik el a történelmi belvárosi mag, de találhatóak itt soklakásos tömbök, mint például a tizennégyemeletes, és van családi házas övezete is. A körzetet egyrészt a Thököly utca és az Engels utca, valamint a Kiskar és a Hollán Ernő utca, illetve a Wesselényi utca határolja. Ez a terület sok és izgalmas munkát ad a képviselőnek.

Ez a legnépesebb választókerület Szombathelyen, itt él a legtöbb választásra jogosult személy. Nem mellesleg itt találhatóak a legfontosabb intézmények, hivatalok, valamint itt helyezkednek el a nagyrendezvényeknek helyt adó közterületek, parkok. A belvárosban naponta egy kisvárosnyi lakosság megfordul, tehát nemcsak az itt élőknek az igényeit kell szem előtt tartani, hanem az egész város lakosságot ki kell szolgálni.

Bár az egész városban gondot okoz a kevés parkolóhely, a belvárosban még hangsúlyosabban jelenik meg ez a probléma. Ez ügyben sikerült intézkednie?

Igen, régóta húzódó kérdés végére kerülhet pont a közeljövőben. A nyugdíjintézet mögötti parkoló megnyitásával tovább bővülnek a parkolási lehetőségek a Kőszegi utcában.

Kezdeményezésemre a jövőben folytatódik a belső tömbök rendbetétele, akárcsak az utaké. Több kisebb szakasz már megújult, például a Széll Kálmán utcai Gyöngyös-hídnál keresztirányú kerékpárút felfestés történt a balesetveszélyes helyzet megszüntetése érdekében, és megkezdődött a Deák Ferenc utca kerékpáros közlekedésének kialakítása is a Paragvári utcától a Rohonci út irányába.

Több jelentős beruházás zajlik, zajlott a belvárosban, melyeket emelné ki?

A magyar kormány a közelmúltban jelentős összeggel támogatta a szombathelyi történelmi értékek felújítását: megújult a Székesegyház, a Püspöki Palota és a Smidt Múzeum, hamarosan megkezdődnek a munkálatok a Berzsenyi téren és a Romkertben, valamint új ruhát ölt a Savaria Múzeum külső homlokzata és a múzeumpark. Ezek jelentős, városszépítő beruházások, amik amellett, hogy az itt élők közérzetét javítják, jelentős turisztikai vonzerővel is bírnak. .

A kulturális intézmények között kiemelkedő az AGORA- Művelődési és Sportház megújulása, a beruházással a város egy új, korszerű nyitott közösségi teret kapott, amely színvonalas rendezvényeknek ad otthont. Tervben van még a hátsó homlokzati rész és az irodaépület megújítása is. Ennek költségeit már felmértük, most a szükséges források felkutatásán dolgozunk.

Biztonságunk növelése érdekében megkezdtük a közterületi kamerarendszer bővítését, aminek segítségével már nemcsak a Fő tér, hanem több közterület is védve van a nap 24 órájában.

Fontosnak tartom a parkjaink megfelelő gondozását is, ezért a Pelikán-parkban is van például egy kamera, azóta meg is szűntek itt a rongálások. Szakemberek bevonásával dolgozom azon is, hogy a varjak túlszaporodására is szülessen megoldás.

Készen vannak a tervek az Idősek parkjának kialakítására a Gyöngyös-parton, az áruház mögött. Ez egy olyan közösségi tér, találkozóhely lenne, ahová az idősebb korosztály képviselőit várjuk.  A 84 és félmillió forintos beruházás célja – igazodva az Aktív Időskor Szombathelyen programsorozathoz – az, hogy legyen egy hely, ahol az idősek beszélgethetnek, hasznosan tölthetik szabadidejüket. Az összeg a tereprendezésen túl tartalmazza a közvilágítás, a térfigyelő kamerarendszer és az automata öntözőrendszer kiépítését is.

Milyen állapotban vannak a körzet nevelési- és oktatási intézményei?

Az elmúlt években kicserélték a nyílászárókat és szigetelték a tetőt a körzet egyetlen óvodájában, a Deák Ferenc utcai Szivárvány Óvodában, de hátra van még a homlokzat külső felújítása, hiszen jelenleg hullik a vakolat, omlik a tégla, ami balesetveszélyes. A város kezdeményezésemre pályázatot nyújtott be, ha sikeres lesz, TOP- forrásból újulhat meg az épület. Az elmúlt években képviselői keretemből is folyamatosan segítettem az intézményt, például új udvari játékok vásárlása céljából.

A felújított Paragvári-iskola is szépen beilleszkedik a város történelmi negyedébe. Mintegy 220 millió forintnyi pályázati pénzből újult meg kívül-belül az intézmény még 2012-ben.

Milyenek a fogadóórák tapasztalatai?

Az elmúlt tíz év során mindig fontosnak tartottam, hogy ne csak a hivatalos fogadóórákon, de telefonon és elektronikus úton is elérhető legyek. Ennek köszönhetően a választókerületemben élőkkel és az itt tevékenykedő szervezetekkel a kapcsolatunk zavartalan és folyamatos.  Sok fórumot is szervezek, legutóbb például a Deák Ferenc utca 76. számú ház lakóival beszélgettünk a belső tömb megújításának a terveiről, ami nagyon hasznosnak bizonyult. Látogatom a társasházi közgyűléseket, felkeresem a helyszíneket, így sok lakóval találkozom személyesen. Nem utolsó sorban az ügyvédi irodám a választókerület közepén, a Fő téren található, ez is megkönnyíti a választópolgárokkal való kapcsolattartást. Számos kitűnő javaslat eljut így hozzám és mindig örömmel tölt el, ha valakinek segíteni tudok a problémája megoldásában.

Mindig is úgy tartottam, hogy a képviselői munka fontos része a közvetlen kapcsolattartás és intézkedés. Az elmúlt tíz év során ennek érdekében szoros együttműködést alakítottam ki a Polgármesteri Hivatal, a Közterület-felügyelet és a belvárosi rendőrőrs vezetőivel.  A parkok gondozásával foglalkozó SZOMPARK, valamint a köztisztaságért és hulladékelszállításért felelős SZOVA vezetésével kölcsönösen segítjük egymás munkáját annak érdekében, hogy a közterületeink tiszták és rendezettek legyenek.

Amellett, hogy ellátja a képviselői faladatokat és ügyvédként is dolgozik, sok időt szakít a civilekre, segíti a munkájukat. Ilyen fontosnak tartja?

A Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnökeként az összes aktív szombathelyi civil szervezettel tartom a kapcsolatot és szükség esetén segítem a munkájukat. Ezt természetesnek tartom, hiszen közösek a céljaink - mindannyian azon dolgozunk, hogy Szombathely fejlődjön. A közös gondolkodás céljából hoztuk létre a Civil Fórumot is, amely immáron negyedik évét kezdi. Itt olyan gyűjtőszervezetekkel dolgozom együtt, akik számos, rendkívül hasznos véleményt és javaslatot fogalmaznak meg, így segítenek abban is, hogy a 8. számú választókerület jól működjön. 

közösség

további frisss

lap tetejére