Folyton elkésel? Tudjuk, miért...

Frisss.hu/bbc.com Fotó: huffingtonpost.com • 2017. szeptember 03., vasárnap •
Van, akinél fejben dől el a pontosság, mások belső vívódásuk miatt késnek folyton.
Folyton elkésel? Tudjuk, miért...

A barátaid csak unott arccal köszöntenek és szinte hangosan nyugtázzák, hogy elkéstél. Megint. Sok ember képtelen időben odaérni egy találkozóra vagy elkészíteni a határidős munkáját időre. Késnek, még ha csak tíz percről vagy akár egy-két óráról is van szó. Emiatt az ismerőseik lustának, hanyagnak könyvelik el őket, és már oda sem figyelnek a másik magyarázatára.

Még a legpontosabb emberrel is előfordult legalább egyszer az életében, hogy elkésik valahonnan. Mégis szinte lenézik azon társaikat, akik viszont rendszeresen képtelenek időben megjelenni gondolván, hogy nem tudják jól beosztani az idejüket. Pedig sokaknál ez nem így van. Hiába képes valaki tökéletesen megtervezni, hogy aznap mit kell tennie, ha mindenki másképpen érzékeli az idő múlását. Van, aki hosszabbnak érez egy percet, mások sokkal rövidebbnek, mint amennyi valójában.

Fotó: fakenham-inf.norfolk.sch.uk

Ellenben másoknál ez fejben dől el. A kórosan késők között akadnak olyanok, akik szorongásuk miatt nem tudják jól megszervezni az idejüket. Túlgondolják a legegyszerűbb dolgokat is, és ennek eredményeként elkésnek. Félnek, hogy a határidőre kitűzött munkájuk nem elég jó, ezért még agyalnak rajta, csiszolgatják, és már ki is futottak az időből.

A szorongásra hajlamos embereknek szolgál egy egyszerű tanáccsal egy New York-i pszichiáter, Dr. Linda Sapadin. Szerinte a legnagyobb problémát a ‘de’ szó okozza. A határidőre való teljesítés és a megérkezés félelemmé alakul át, amit a ‘de’ kifejezéssel megerősítünk és kifogást gyártunk vele önmagunk megnyugtatására. Például azt mondjuk magunknak, hogy “Időben akartam megérkezni, de nem tudtam eldönteni, mit vegyek fel”. Vagy “Elkezdtem megírni a cikket, de féltem, hogy a munkatársaim nem találnák elég jónak”.

Sapadin azt tanácsolja, hogy a ‘de’ szép lassan változzon át egy határozott ‘és’-sé. Így a szorongással küzdők realizálhatják félelmeiket, és a korábban akadálynak tűnő dolog egy kihívássá válik, amit könnyebben leküzdhetnek. Ezzel a változtatással megtaláljuk a késések okát, amivel együtt már a megoldás is világossá válik előttünk.

Fotó: thestorypedia.com

Néhány jó tanáccsal is szolgálunk azoknak, akik nem bírják figyelemmel követni az idő múlását!

1. Ha rendszeresen elkésel a találkozókról, érdemes előtte beállítanod egy jelzést a telefonodon. Ha például tudod, hogy húsz perc alatt érsz oda a megbeszélt helyre, akkor fél órával korábbra állíts be egy ébresztőt, ami figyelmeztet, hogy lassan indulnod kell.

2. Jegyezz fel mindent! Mi meddig tart, mennyi időre van szükséged, hogy megoldd a rád bízott feladatot, és igyekezz tartani is magad ehhez! A legjobb ehhez egy határidőnapló, amit mindig magaddal viszel, és mindent felírhatsz bele!

3. Kezdj el tudatosan korábban érkezni! Lehet, hogy így neked kell másokra várnod, de megtapasztalhatod, milyen kellemetlen az ismerőseidnek, amikor már csak rád várnak hosszú percek óta.

Fotó: theodysseyonline.com

 

4. Kísérletezd ki, hogy a határidős feladataidnál mennyi az a napi mennyiség, amit meg tudsz csinálni ahhoz, hogy időre elkészülj a projekteddel! Könnyebb lesz mindennap egy keveset elkészíteni belőle, mint az utolsó pillanatokban az egészet, ami miatt pláne csúsznál vele.

5. Ha egy találkozó előtt, még gyorsan el kell végezned valamit, mondjuk bemenni a postára vagy valamilyen hivatalos papírral kapcsolatban kell intézkedned, érdemes beleszámolnod a várakozási időt. Lehet, hogy épp hatalmas sor lesz a postán, és csak egy pénztár megy, így neked akár fél órát is várnod kell, ami garantálja a késésedet.

6. Amikor már előre tudjuk, hová megyünk másnap, kikészíthetjük a dolgokat, ruháinkat. A reggeli kapkodás gyorsan megszűnhet, ha a táskánk már útra készen, a szükséges dolgokkal feltöltve vár minket. A kávé és a reggeli is jobban esik, ha nem kell a sietség miatt aggódnunk.


via BBC

közösség

további frisss

lap tetejére