Fidesz: A magyar föld védelmében

fidesz.hu • 2014. március 25., kedd •
Az új földtörvény garantálja, hogy a külföldiek földvásárlási moratóriumának lejárta után is, a magyar gazdáké és családi gazdaságoké legyen a magyar föld – hangsúlyozta Zsigó Róbert. Az EU-s szabályok miatt Magyarországon idén május 1-től megszűnik a külföldiek földvásárlási moratóriuma. Magyarország uniós tagsága óta, összesen 10 év haladékot kapott, ez most lejár. Meghosszabbítani már nem lehet, hiszen egyszer már kapott haladékot hazánk – emlékeztetett Zsigó Róbert. Ennek mi sem örülünk, de ezt az EU tagjaként elkerülni nem tudjuk – jegyezte meg a Fidesz szóvivője március 25-én.
Fidesz: A magyar föld védelmében

A Fidesz szóvivője aláhúzta, mivel a Gyurcsány-korszakban a kisujjukat sem mozdították azért, hogy a 2014. május 1-jét ne feltartott kezekkel és a külföldiek földvásárlásának teljesen kiszolgáltatva várja az ország, ennek a kormányzati ciklusnak az egyik legnagyobb tétje, volt, hogy sikerül-e valahogy megvédenünk a magyar termőföldet.
Az Orbán Viktor mögött álló stabil parlamenti és társadalmi többség nélkül a magyar termőföldet nem tudtuk volna megvédeni, hiszen a magyar föld védelmét rögzítenünk kellett az alaptörvényben és új földtörvényt kellett alkotni, amely garantálja, hogy a külföldiek földvásárlási moratóriumának lejárta után is, a magyar gazdáké és családi gazdaságoké lesz a magyar föld – jelentette ki a politikus.

Zsigó Róbert leszögezte: a Fidesz földpolitikájának alapelve, hogy a magyar földet magyar gazdák művelhessék. Ennek a garanciája az új földtörvény, amely biztosítja, hogy zöldbárók helyett a magyar földművesek, a nagybirtokok helyett a családi gazdaságok, a külföldi spekulánsok helyett a hazai földművesek részesülnek előnyben – fűzte hozzá.
A Fidesz szóvivője felhívta a figyelmet arra, ma már nem juthatnak magyar földhöz az átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű gazdasági társaságok és nem léphetnek életbe a spekulánsok érdekeit szolgáló zsebszerződések sem. Kizárólag helyben lakó, helyben gazdálkodó gazdák és családi gazdaságok juthatnak földhasználathoz, amelynek köszönhetően a földek döntő része, legalább 80 százaléka a magyar családi gazdálkodások használatába fog kerülni – húzta alá. Véget vetettünk a zsebszerződések világának: ma már 1-5 év börtön jár annak, aki ilyen szerződést köt. Három évig terjedő szabadságvesztés jár immár annak is, akik megállapodással leplezik a korábban megkötött zsebszerződést – szögezte le a politikus.

Az a célunk, hogy megváltoztassuk a kis- és nagybirtokok 50-50 százalékos arányát: a kis- és közepes gazdaságok arányát 80 százalékra növeljük, míg a nagybirtokok arányát 20 százalékra szeretnénk csökkenteni – fogalmazott Zsigó Róbert. A politikus szerint ebbe az irányba már nagyon rövid idő alatt elmozdultunk, a családi gazdaságok soha nem jutottak hozzá akkora földterülethez, mint ebben a ciklusban. A most lezárult Földet a gazdáknak programmal tízszer annyi gazda megélhetését biztosítjuk, mint a szocialisták kormányzása idején volt, a korábbi 600 bérlő helyet ma 6000 helyben lakó, állattartást vállaló családi gazdálkodó kezébe kerül földterület – fejtette ki.

Zsigó Róbert hangsúlyozta, nemcsak mennyiségi változás megy végbe, hanem a generációk is átrendeződnek. Lehetőséget adunk a fiatal gazdáknak; minden támogatást megkapnak ahhoz, hogy elinduljanak, erősödjenek és helyben munkahelyeket teremtsenek – fűzte hozzá.

A Fidesz szóvivője aláhúzta azt is, az eddigi erőfeszítések már a gazdaságban is jól érzékelhetők, hiszen a magyar agráriumnak nagyon komoly szerepe van a gazdasági növekedésben és a foglalkoztatási rekordban is; a kormányváltás óta a mezőgazdasági termelés 30 százalékkal bővült, az agrárexport történelmi rekordra, 8 milliárd euróra emelkedett. A politikus felhívta a figyelmet arra, 340 ezer ember megélhetését teszi könnyebbé, hogy egyszerűsítették az őstermelői igazolványok kiváltását. A kistermelők száma 5 ezerről 11 ezerre nőtt,valamint egyre több a termelői piac, ami a termelők megélhetésének az alapja, számuk már 120 körül van – sorolta a képviselő. Zsigó Róbert leszögezte, a Fidesz, ahogy vállalta, teljesíti a magyar gazdáknak tett ígéretét is: a következő hét évben 500 milliárd forinttal több uniós támogatás érkezik hozzájuk.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, a választások tétje a magyar vidék és a magyar gazdák számára az, hogy hagyjuk-e hogy visszatérjen a Gyurcsány-korszak, amikor kiárusították és a spekuláció célpontjává tették a magyar földet. A szocialisták nagyon nem szeretnek erről az időszakról beszélni, arról hogy 2010 előtt nem volt pályázati rendszer, és az állami földeket szinte fillérekért, hektáronként 0, 100, 1000 forintért adtak bérbe, akár 99 évre is – fejtette ki. 2010-ig 600 ezer hektár állami földterületet mindössze 600 bérlő használta – jegyezte meg.

Zsigó Róbert hangsúlyozta, a Gyurcsány-korszak vidékromboló politika miatt egész térségek, egykori mezővárosok, falvak maradtak mezőgazdasági munkalehetőség nélkül. A magyar gazdák nem lehetnek nyugodtak, mert a Gyurcsány-programban feketén fehéren ott áll, hogy hatályon kívül helyeznék a földtörvényt és lehetővé tennék a külföldi társaságok földszerzését – hívta fel a figyelmet. A Gyurcsány-koalíció újra kitenné az országhatárra a „magyar föld eladó táblát”. 2014. május 1-jével tehát csak az új földtörvény és az ugyanilyen erős parlament védheti a magyar termőföldet – jelentette ki Zsigó Róbert.

közösség

további frisss

lap tetejére