Mit rejt egy szombathelyi plakett-gyűjtő kincsestára?

KA - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. április 17., hétfő •
A gyűjteményt ékesíti a Markusovszky Lajost mintázó és a Kanizsai Dorottya Gimnázium 75. évfordulós plakettje is.
Mit rejt egy szombathelyi plakett-gyűjtő kincsestára?

A plakettek kis méretű, kör vagy négyzet alakú domborművek, legtöbbször bronz, vagy nemesfémből készített kisplasztika alá sorolható képzőművészeti alkotások. Ifjabb Pajor István volt segítségünkre a plakett-témában, hiszen családja régóta szenvedélyes műgyűjtő.

“A numizmatika összefoglalja a régi fém- és papírpénzeket, ezen tárgykörön belül a régi ezüst és bronz plakettek gyűjtésével kezdte nagyapám a gyűjtést több mint ötven éve. E szenvedély szinte hagyományként, tradícióként továbbszállt édesapámra, majd rám is, így a szabadidőm egy részében e hobbinak hódolok” - mondta el István.

A gyűjtemény nem korlátozódik le plakettekre, katonai egyenruházatok a két világháború közti időszakból, antik órák és bútorok és festmények is színesítik a palettát. Ez a család műgyűjtő szenvedélyére vezethető vissza. A plakettek főként szombathelyi kötődésűek. Gyűjtői körökben csere, illetőleg adás-vétel útján találnak gazdára.

“Ezek kisplasztikai munkák, korlátozott darabszámban készítették és adták ki őket. A plakettek javarészt megboldogult nagyapám és édesapám gyűjtése. Manapság ezüst és arany érmékkel gyarapítom a gyűjteményt.”

Többek között a Neumann János Általános Iskola egykori névadója, Fürst Sándor is megtalálható egy plaketten, és helyi kötődésű különlegesség a megyei közkórház bronz plakettje. Sokak számára nem ismert, hogy a kórház építéséhez egykoron Horthy Miklós ajánlott fel támogatást. Utóbbi bronzplakett eredeti dobozában különlegesebb, ritkább darab.

“Ezeknek igazán a gyűjtők szemében van értékük. Azt tervezem, hogy egy közös, üveges vitrinbe helyezem őket tematizálva korok szerint, így a laikusok számára is jobban átláthatóvá válik a gyűjtemény.”

A Markusovszky Lajost mintázó és a Kanizsai Dorottya Gimnázium 75. évfordulós plakettjei is ékes darabjai a gyűjteménynek. Tárolásuk szempontjából egyetlen dolgot kell figyelembe venni, hogy pormentes helyen tároljuk a darabokat.

“Nagy tisztítási metódust nem igényelnek. Én két tizenkét fiókos, rolós szekrényben tartom őket, ebbe néhány száz plakett kap helyet.”

Az egyik legritkább és legrégibb plakett egy Szent Mártont megjelenítő bronz plasztika, amely egészen kis darabszámban készült. Ez a darab korábban már múzeumban is szerepelt időszaki kiállításon.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére