Felvételi ponthatárok: több szakon is kiemelten magas pontszám kellett a sikeres felvételhez

felvi.hu-hirado.hu-MTI • 2017. július 27., csütörtök •
A Budapesti Corvinus Egyetemen a pénzügy és számviteli szakon 468, a Pannon Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán 480, a jogász képzésben Pécsett 465, Szegeden 467, az ELTE-n matematika-latintanár osztatlan szakon azonban már 480 pontot kellett teljesíteni a bekerüléshez.

A felvi.hu tájékoztatója szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a 2017-es felvételi eljárásban: 8776 hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben, köztük több mint 2300-an pedagógusképzésben. Az ELTE-n a legmagasabb ponthatár 480 volt, ezt matematika-latintanár szakon kellett elérni.

A felsőoktatási intézmény MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az általános felvételi eljárásban kínált képzésekre összesen 36 046 jelentkezés érkezett, amelyből 12 941 volt első helyes. A felvételi eredmények szerint 8776 hallgató kezdi meg tanulmányait az egyetemen szeptemberben. Tavaly a júliusi általános felvételi eljárás során 8278 fő nyert felvételt. A gólyák 81 százaléka nappali tagozatos lesz, 80 százalékuk alap- és osztatlan képzésben vesz részt.

Most is előzetesen meghatároztak állami ösztöndíjas minimumpontszámokat alapképzési, valamint osztatlan mesterképzési szakoknál. Ezeken a szakokon ennél alacsonyabb ponttal nem lehetett bekerülni.
A ponthatárok kivetítését Budapesten szimbolikus gombnyomással Horváth Zita felsőoktatási helyettes államtitkár, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár és Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke indította el.

Így húzták meg a ponthatárokat

A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal közreműködésével, az Emberi Erőforrások Minisztériumának jóváhagyásával határozták meg.

Egy képzés ponthatárát az intézmény kapacitása mellett az befolyásolta, hogy hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda. Minél több magas pontszámú jelentkező listáján szerepelt az adott szak az első helyen, annál magasabb lett ott a ponthatár. A felsőoktatási intézmények dönthettek úgy, hogy a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a hozzájuk jelentkezők számára a minimális ponthatárt. Ebben az esetben az is előfordulhatott, hogy egy adott szakon az intézmény nem használta ki a teljes kapacitását – olvasható a felvi.hu-n.

Ha nem sikerült a felvételi …

Van még esélye azoknak is, akik a felsőoktatási felvételin első körben nem érték el a frissen meghúzott ponthatárokat. Idén augusztus 7-ig még jelentkezhet pótfelvételire. A második körben csak az vehet részt, aki a rendes felvételin sehová sem jutott be, vagy még nem is adott be felvételi kérelmet. A pótfelvételin azonban csak egy felsőoktatási intézményt és annak egy szakját lehet megcélozni.

2016-ban a pótfelvételi eljárásban alapképzésre 3592, felsőoktatási szakképzésre 1008, osztatlan mesterképzésre 469, mesterképzésre 579 jelentkezőt vettek fel. Mindenki csak önköltséges képzésekből választhatott.

Kihirdették a pontokat

A felvételi pontszámok ITT érhetőek el, azon belül is az ELTE Szombathelyen induló képzései IDEkattintva tanulmányozhatók.  
 

közösség

további frisss

lap tetejére