Felsőcsatár forever!

Horváth Maja, Horváth Csaba • 2015. június 09., kedd •
Indulásra kész, sőt, a gyerekek már birtokba is vették!
Felsőcsatár forever!

Az 1939-41 között, pedagógus üdülőnek készült épületet 1988-ban újították fel utoljára. A Vas-hegy és a Pinka mente természetvédelmi terültén fekvő, kő épülethez generációknak kötődnek kellemes emlékei. Az idilli, nyugodt környezete, a jó levegő, a nagyszerű programok az egyik legkedveltebbek a megyében általános iskolások számára évtizedek óta. Állapota azonban oly mértékben leromlott, hogy a most elkészült felújítás nélkül nem lehetett volna már használni idén.

Az egyik probléma a beázás volt, a második emeleten több helyütt egy-egy kiadós nyári záport követően órákig folyt be a víz. De ennél is nagyobb gondot okoztak az elektromos vezetékek, és lámpatestek. A falból kiszakadva, szabadon futottak az áramellátást biztosító vezetékek, ami kizárta, hogy gyermekek tartózkodhassanak a közelben. A tulajdonos, Szombathely Önkormányzata tavasszal felmérte az üdülő állapotát, és sürgősséggel döntöttek a szükséges munkálatok elvégzését lehetővé tevő keretösszegről.

Összesen hárommillió forintból kicserélték a megrongálódott cserepeket, elkorhadt oromdeszkákat. Teljesen újak a lámpatestek és természetesen a komplett elektromos hálózat is. Mint a mai sajtóbejáráson elhangzott, az egész épület belső festését is elvégezték, mindent határidőre. Ugyanis tegnap óta már használatba is vették – jelenleg a Zrínyi iskola Rogerses gyerekei.

Egy turnusban maximum 57 gyereket tudnak fogadni az üzemeltető, Agora Kulturális Központ munkatársai. Habár a létesítmény teljes felújítása, amely magában foglalná például a szobánkénti külön fürdőt, még várat magára, a gyerekek nagyon élvezik a ház minden zegzugát.

A legtöbb szobában emeletes ágyak találhatók, nem egyben akár 14-en is tudnak aludni. A gyereküdülőhöz konyharész is tartozik, a reggelit, és vacsorát mindenképpen itt fogyasztják el a nyaralók, de van olyan iskolai osztály, aki az ebédet is itt főzi meg magának. Ott jártunkkor éppen a focipályán zajlottak a programok, láthatóan és hallhatóan nagyon élvezték a kisgyerekek.

 A felsőcsatári üdülőbe érkeznek a nyár folyamán óvodások, általános iskolai csoportok, és fogyatékkal élő gyermekek is. A most elkészült felújítás természetesen nem volt akkora léptékű, hogy a retro feelinget elvegye az egésztől. Szinte fel sem tűnik a hetek alatt, gyors ütemben elvégzett munka, egyszerűen „csak” rendben van minden – de ennél többet nem is várhatunk el egy ilyen lassan kultikussá váló üdülőtől. Érdekes belegondolni, hogy sokan úgy táboroztak itt évtizedekkel ezelőtt, hogy jelenleg a gyermekeik által használt ház pont így nézett ki akkor is, most is. De talán ez adja meg az igazi hangulatot, és tulajdonképpen örüljünk inkább, hogy kívülről tudjuk, pár évtizede melyik szobában, melyik ágy volt a miénk, hova jártunk tusolni, hol volt a disco.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére