Fábián László: Dávid már legyőzte Góliátot

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté és mob.hu • 2016. szeptember 05., hétfő •
A Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatóját a riói eredményekről a 2024-es hazai olimpia rendezési esélyeiről és a sportágválasztás fontosságáról is megkérdeztük.
Fábián László: Dávid már legyőzte Góliátot

Szombathelyen járt az olimpiai bajnok öttusázó, a MOB sportigazgatója, aki szerint a sportágválasztó, mint országos kezdeményezés nagyon megsüvegelendő és megyei jogú városokban, de kisebb településeken is követendő. 

Igazgató Úr! Miért fontos egy helyen több sportággal is megismertetni a gyerekeket?
Ma már minden a házhoz jön, otthonról bármit megrendelhetünk, meg is kapjuk azt. Ez persze nagy előnye a technikának, és ebben nem maradhat le a sport sem. Úgy gondolom, hogy nagyon fontos odavinni a gyerekeknek a sportágakat, hogy biztosítsuk számukra, hogy egy helyen kipróbálhassák a küzdősportokat, a labdasportokat, de akár a táncot is, ami aztán az ő kedvencük lehet a későbbiekben. Nagy reményünk az, hogy meg is kedvelik, bele is szeretnek az adott sportba. Sokan a sportágválasztó után felkeresik az adott szakosztályt, edzőt és elkezdenek sportolni, lehet, hogy ott maradnak, de az elsődleges cél, hogy az életükben minden nap ott legyen a sport, szóval, tartós szerelem legyen ez. 

Az élsport vagy a tömegsport a fontosabb?
Olimpiai bajnokként jó példaként akarok élen járni, noha tudom, nem feltétlenül az a cél, hogy valaki élsportoló legyen, de, ha mégis erre adja valaki a fejét, akkor a világ tetejére is el lehet jutni. Szerintem akár Szombathelyen is felbukkanhat a jövő olimpiai bajnoka, itt nagy hagyományai vannak a sportnak. Öröm látni, hogy a sportágak milyen mértékben és minőségben fejlődnek Szombathelyen. 

Rióban 8 arany, 3 ezüst és 4 bronz volt a magyar csapat teljesítménye. Elégedett? 
Abszolút! Szerintem ezzel az eredménylistával jogosan túlteljesítettük az előzetes elvárásokat, persze egy-egy sportágban egy-egy érem, olimpiai helyezés benne lehetett volna még a zsákban, de ezek nélkül sincs bennem semmilyen hiányérzet.  

Viszont az úszás, a kajak-kenu és a vívás nélkül…
Szerintem örüljünk, hogy Magyarország ennyi első helyet szerzett. A magyar sport számára az érmek mellett az is óriási siker, hogy a mountain bike-os Parti András vagy éppen a tollaslabdázó Sárosi Laura kijutott az olimpiára. Azon sportágakban, hol nem vagyunk világ elitjében, ők kvalifikációs versenyen szerepeltek, kijutottak és helyt álltak, így még fényesebb ez a nemzeti siker. 

A 2024-es budapesti olimpia mellett sikerült lobbizni? 
Az eredményekkel mindenképpen. A világ vezető nemzetei rangsorában ott vagyunk továbbra is az előkelő, összesítésben a legeredményesebb 10 nemzet között. Persze nemcsak ez, de a szakmai háttér is nagyon fontos, az, hogy olimpiai pályázatot írhassunk. Mizsér Attila olimpiai bajnok barátom vezetésével nagyon sikeres tárgyalásokat folytattunk. 

A miniszterelnök szerint Góliátok ellen kell Dávidnak, vagyis hazánknak győzni jövőre, Peruban, a NOB döntéshozó ülésén.
Ha Róma, Párizs és Los Angeles gazdasági, politikai erejét vesszük, akkor a Góliátok valóban erősebbek, de, amennyiben az Agenda 2020 iránymutatásait vesszük górcső alá, akkor az már a Dávidoknak íródott. Azt pedig tudjuk, hogy Dávid már legyőzte Góliátot.  

 

közösség

további frisss

lap tetejére