Ezek a programok várják a szombathelyieket tavasszal és nyáron

kg Fotó: Benkő Sándor • 2016. április 19., kedd •
Számos rendezvény csal majd mosolyt a gyerekek és a felnőttek arcára.
Ezek a programok várják a szombathelyieket tavasszal és nyáron

Egy táncos-zenés sajtótájékoztatón jártunk ma az AGORA - Művelődési és Sportházban, ahol az intézmény által szervezett tavaszi-nyári programokat ismertették. Lesz miből válogatni!

Táncos előadást is láthattunk a sajtótájékoztatón

A tánc világnapját 13. alkalommal ünneplik meg április 30-án, szombaton a Fő téren. Az AGORA-ban működő szépszámú táncművészeti egyesület és együttes összefogása keltette életre a rendezvényt. Streetdance-től a néptáncig három helyszínen folyamatosan láthatja ország-világ, hogy miért is nevezik a tánc fővárosának Szombathelyt. Az ünneplés végét Magyar Vista Social Club koncert zárja majd.

Quadrill – nemzetközi táncfesztivál: május 20-án 12 órakor forognak majd a táncosok az esernyőkkel a Fő téren. A Guinness-rekord nyilvántartások alapján ez a rendezvény a legnagyobb az egy időben előadott szinkrontánc kategóriában. A mutatvány az ezekben a napokban érettségizőknek szól. Kortársaik, iskolatársaik adják elő a közismert négy tételes francia négyes táncot Johann Strauss Denevér című zenéjére. A Quadrille-bemutató kizárólagos magyarországi helyszíne minden évben Szombathely. A programon számos helyi középiskola képviselteti magát, idén 300 diák mozog majd.

A gyerekeket is megünneplik a városban, május 29-én a Történelmi Témaparkban várják a gyerekes családokat. Színpadi előadások, koncertek és ügyességi feladatok, játszóprogramok, játszóházak szerepelnek a kínálatban. Az idei AGORA Gyermek Művészeti Fesztivál szereplőinek műsora után a Mesebolt Bábszínház és a Kis Hétrét Zenekar szórakoztatja a kicsiket. A késő délutáni órákban a színpadot birtokba veszik az Ezer Lámpás Éjszakája rendezvénysorozat zenészei, énekesei. A hazai könnyűzenei élet népszerű arcai és hangjai ismert slágereket ígérnek a kortárs könnyűzene kortalan rajongóinak. Az ezerszínű program megkoronázásaként világító lámpásokat engednek a magasba a résztvevők az ország sok-sok pontján egy időben.

51. alkalommal rendezik meg a Savaria Nemzetközi Táncversenyt június 11-én, szombaton a Sportházban. Ez az ország legkiemelkedőbb versenytáncos programja, Szombathely egyik legrégibb, legnevezetesebb rendezvénysorozata. A sport legkiválóbb versenyzői minden évben szigorú szakmai zsűri előtt mutatják be latin, illetve standard táncokból szerzett tudásukat, felkészültségüket. A világ szinte minden tájáról érkeznek résztvevők.

Puskás Tivadar polgármester a sajtótájékoztatón elmondta: kultúra nélkül nem működhetne az életünk. Bár költeni kell rá, de e nélkül nem lennénk egészségek, nem tudnánk megfelelően ellazulni, feltöltődni. Emellett megköszönte Takács Balázsnak, az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. igazgatójának, hogy a cég idén is a rendezvény főtámogatója.

Puskás Tivadar

Parais István, az AGORA igazgatója kiemelte: minden korosztálynak kínálnak programokat és foglalkozásokat. Nemcsak a Sportházban, hanem külső helyszíneken is jelen van, támogatják a határon túli magyarokat is, együtt dolgoznak velük. 

Parais István

Bloomsday - június 16. 14 óra: a rendezvény azon az irodalmi tényen alapul, hogy James Joyce Ulysses című – egyetlen napon (1904. június 16.) játszódó – regényének mitikus főhőse Leopold Bloom (Virág Lipót) reklámügynök, dublini kispolgár szombathelyi származásúnak vallja magát. A helytörténészek kiderítették, hogy az 1800-as évek közepén valóban élt a városban, a mai Fő tér 41. szám alatti házában egy Blum nevű család. E család leszármazottja volt egy bizonyos Virág Lipót, aki Triesztben került kapcsolatba James Joyce-szal. Ezen alapszik az immár hagyománnyá vált kortárs művészeti ünnep, mely 1994-ben indult útjára. A város vezetése időközben hivatalosan is felvette a kapcsolatot Írország magyarországi képviseletével. 2005-ben Írország támogatásával elkészült James Joyce életnagyságú szobra, Veres Gábor szobrászművész alkotása, amint a ház falából kilépve üdvözli az arra járót (Fő tér 41.) Szombathely az elmúlt évek során bekapcsolódott a Bloom-napot rendező városok, úgy, mint Dublin, Philadelphia, Lisszabon, New Orleans, Sydney, Trieszt, Prága, világszerte népes családjába. Kiállításokra, koncertekre és egy filmestre is ellátogathatunk.

Szentivánéji vigasságok - június 25. (szombat):

Helyszín: az Emlékmű és a Csónakázótó környéke

Nagyszínpad:

14.30 Clap4what

16.00 Zaporozsec

18.00 Margaret Island

20.00 Nagy Feró és a Beatrice

22.30 Hooligans

Emlékmű

24.00 Tűzijáték

Gyerekhelyszín:

15.00-19.00 Interaktív játszóház, gyerekelőadások, Szent Márton óriásbábu, ifjúsági vetélkedők, vidámpark, vásár

Vasi Skanzen:

Múzeumok éjszakája

EPCOS szurkolói ház: június 14., 18. és 22., július 6., 7. és 10.

A Futball Európa Bajnokság meccsnéző helyszíne Szombathely legnagyobb szurkoló helye, ahol a nyári melegben is hűvös környezetben és hűsítő italok mellett követhetjük a meccseket. 1500 szurkolónak ad helyet ilyenkor a Sportház.

Takács Balázstól, a cég igazgatójától értesültünk a szurkolói házról és a kertmoziról

EPCOS Kertmozi: június 16-18.

A Szent Márton Év programjaként a szombathelyi Fő tér ismét szabadtéri mozivá változik. A három napos nyári mozizást egyedülálló technikai alkalmazások teszik maradandó élménnyé. A kínálatban gyermek- és animációs, valamint játékfilmek, Szent Márton életét bemutató film, zenés filmek, magyar filmek, némafilm élő zongorakísérettel, és a legújabb hollywoodi produkciók egyaránt szerepelnek. Például: Queen - Live in Budapest 1986, Bogyó és Babóca, Swing, Liza, a rókatündér.

közösség

további frisss

lap tetejére