Ezek a közösségi oldalak rontják el leggyakrabban a fiatalok hangulatát

Szerző: frisss.hu/RSPH - Fotó: wallpaperscraft.com • 2017. május 27., szombat •
Nem hinnénk, de hatnak a mentális egészségre is.
Ezek a közösségi oldalak rontják el leggyakrabban a fiatalok hangulatát

Biztosan veled is előfordult már, hogy lelkesen kiposztoltál valamit az oldaladra, amire negatív kommenteket és trollkodást kaptál. Vagy azon depiztél, hogy éppcsak szakítottatok az exeddel, de ő máris az új szerelmével pózol a friss profilképén. Esetleg teljesen letargiába estél a tökéletesen beállított, retusált fotóktól, mondván, sohasem leszel ennyire dögös. És még bőven sorolhatnánk, milyen negatív érzelmeket válhatnak ki bennünk a közösségi oldalakon megosztott információk.

Royal Society for Public Health (RSPH) az vizsgálta, hogy a népszerű közösségi platformok közül, melyek a legkárosabbak a fiatalok mentális egészségére. A kutatásban 1500 – 14 és 24 év közötti – alany vett részt. Őket arra kérték, hogy oldalanként osztályozzák, milyen érzelmeket vált ki belőlük a használatuk.

Fotó: wallpaperscraft.com

Íme, az eredmény:

1. Instagram (legnegatívabb)
2. Snapchat
3. Facebook
4. Twitter
5. YouTube (legpozitívabb)

A negatív hatások között szerepelt a depresszió, szorongás, magány és a testképzavar is. Tízből kilenc lány változtatna valamit a testén, „hála” az Instagramom szénné photoshopolt, filterezett fotóknak.

A kutatók szerint a közösségi média még az alkoholnál, a ciginél is durvább függőséget okoz és mentálisan elképesztő károkat képes generálni a fiataloknál. 

via RSPH

közösség

további frisss

lap tetejére