"Ez volt az eddigi leghúzósabb időszaka a zenekarnak" - interjú Varga Bencével, a Zaporozsec frontemberével

Szerző:Boros Patrícia Fotó: Zaporozsec Facebook-oldala • 2016. szeptember 26., hétfő •
A srácok nem lazsálnak, az új klip ide vagy oda, megállíthatatlanul jönnek az új dalok.
Ez volt az eddigi leghúzósabb időszaka a zenekarnak - interjú Varga Bencével, a Zaporozsec frontemberével

A Zaporozsec zenekar 2004-ben alakult Szentgotthárdon. Első nagylemezük tavaly novemberben jelent meg, ezzel egy időben pedig a Tom Odell Another love című dalának általuk magyarosított verziója is, ami azóta már bőven 1 millió megtekintés felett jár a Youtube-on. A srácok nyáron rengeteg koncertet adtak, emellett pluszban pörögtek még az események, ugyanis néhány hete friss klippel rukkoltak elő. Az ezzel kapcsolatos munkálatokról, valamint a további újdonságokról kérdeztük Varga Bencét, az együttes frontemberét.  

Néhány hete jelent meg a Ne dobj el című klipetek. Mióta volt tervben? 

Már viszonylag régóta működő szabály nálunk, hogy 2-3 havonta jövünk ki valami újdonsággal, legyen az új dal vagy új klip. Ezt az ütemtervet fél évre előre elkészítjük, úgyhogy a kérdésre válaszolva viszonylag régóta tervben volt ez a klip.

Forgatás nappal...

A szám a videóval együtt nagyon ironikusan hat. Pontosan mit szerettetek volna ezzel az egésszel kifejezni? 

Ami a klipben látható, az tulajdonképpen egy poén, de végül is kapcsolódik a dal szövegéhez is. A ne dobj el eredetileg egy főhajtás szeretett volna lenni, a „megalázó durva szerelem” témájában íródott nagy művek előtt (Európa kiadó dalok, Szabó Lőrinc: semmiért egészen). Egy ilyen kapcsolatban nem egyenrangú felek vannak, az egyik fél a másik használati tárgyává „aljasul”. A klipben pedig pont ezt a használati tárggyá 
válást vettük szó szerint. 

Honnan jött az ötlet? 

Az ötletet egy zenekari brain-storming szülte.

Volt másik koncepciótok? 

Igazából nem válogattunk sokat, lecsaptunk az első épkézláb ötletre. 

...forgatás éjjel...

Kikkel dolgoztatok együtt, illetve milyen volt a közös munka?  

Második alkalommal volt szerencsénk Indiánékkal forgatni, mindig nagy élmény velük dolgozni, hihetetlenül profik. Ugyanakkor mindig jól le is fárasztanak minket.

Hol forgattatok?

A klip fő helyszíne egy autó belseje, a környezetet pedig Budapest belvárosa szolgáltatta. Aki látta a klipet, az tudja, hogy sofőrködnöm kellett, és mivel korlátozott pesti rutinnal és helyismerettel rendelkezem, úgy döntöttünk, hogy a hősök tere körül fogunk keringeni. 

Meddig tartott a forgatás? 

Viszonylag gyorsan végeztünk, egy fél nap alatt leforgattunk mindent. Igaz, éjszakába nyúlóan dolgoztunk.

...és az eredmény. 

Nyáron Magyarországon koncertezett Tom Odell, akinek az Another Love- ja alapján készült az Azon az éjszakán című számotok. Ellátogattatok a fellépésére? 

Nagy szívfájdalmunk ez a dolog, hiszen nagyon szeretjük Tom Odellt, és hát sok mindent köszönhetünk neki, de sajnos nem tudtunk ott lenni a Strand fesztiválos fellépésén, mert mi is koncerteztünk aznap. Reméljük, a közeljövőben lesz lehetőségünk pótolni a hiányosságunkat. 

Gondoltátok volna, hogy az Azon az éjszakán annyira népszerű lesz, hogy meghaladja az 1 millió klikket is? Milyen érzés ez számotokra?

Az biztos, hogy ez egy fontos mérföldkő a zenekar számára. Szerencsére nemcsak a klikkeken, de a koncerteken is észrevesszük, hogy jobban, többen ismernek már minket. Amikor készítettük ezt a dalt, akkor szerintem egyikünk sem gondolta, hogy ilyen népszerű lesz.

Nyáron felléptetek a Savaria Karneválon is. Milyen tapasztalataitok voltak a közönséggel? 

A karneváli fellépésünk tökéletes megkoronázása volt a nyarunknak. Nagyon jó hangulatú koncert volt, meglepődve láttuk, hogy milyen sokan voltak kíváncsiak ránk. Minden szempontból tökéletes este volt.

Hány koncertet nyomtatok le nyáron, illetve milyen tapasztalataitok voltak velük? 

Azt hiszem, olyan 20 körüli koncertet adtunk a nyáron. Ez volt az eddigi leghúzósabb időszaka a zenekarnak, aminek természetesen nagyon örülünk, hiszen azért dolgoztunk eddig, hogy ilyen elfoglaltak legyünk. Ez a sok koncert persze sok tapasztalattal és élménnyel jár, nehéz lenne most egyet is kiemelni ezek közül. Egyelőre mi is emésztgetjük, hogy mi történt velünk, most még egy nagy emlékmassza ez a nyár. Erre térjünk vissza majd a tél végén. :D

Mostanában miből inspirálódtok? 

Ez az inspiráció nem egy tudatos folyamat nálunk. Inkább az van, hogy ha ilyen alkotói időszak van, akkor érzékenyebbek vagyunk minden olyan dologra, témára, amiből egy jó dal születhet.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve? 

Tervezzük már az új klipünket, amiről egyelőre nem árulok el semmit, de az biztos, hogy egészen más hangulatú dolog lesz, mint az előző. Illetve néhány új szám is készülőfélben van, ezeket a dalokat szerintem november vége felé fogjátok először hallani. Természetesen a koncertek sem állnak le, a közeljövőben Kecskeméten, Debrecenben, Sopronban és Budapesten lehet minket meghallgatni, a Fecebookon megtaláljátok a pontos időpontokat.

közösség

további frisss

lap tetejére