Ez a megoldás, ha egy okos jelzőlámpás kereszteződéshez érsz

Frisss - fotó: Bodorkós Máté • 2017. január 16., hétfő •
Zsohár János szakoktató szerint, ha a tanultak szerint járunk el, nem érhet meglepetés bennünket.
Ez a megoldás, ha egy okos jelzőlámpás kereszteződéshez érsz

Múlt heti anyagunkban összegyűjtöttük azokat a szombathelyi kereszteződéseket, amelyekben az önállóan - nem egymással összehangoltan - működő, úgynevezett: okos jelzőlámpák működnek. Az érzékelős csomópontok legnagyobb erénye, hogy gyors áthaladást biztosít a gyalogosok, illetve a gépjárművel közlekedők számára is. A vasi megyeszékhelyen négy ilyen kereszteződést találhatunk: a Paragvári utca – Bartók Béla körút, az Óperint utca – Kiskar utca, a Zanati út – Puskás Tivadar utca – Lidl áruház és a 86-os számú főút – Rumi út találkozásánál.

Több olvasó is jelezte, hogy semmi nem utal a megkülönböztetett jelzőlámpák működésére. Ezért megkérdeztük Zsohár János gépjárművezető szakoktatót, hogy Ő, mint érintett mit tapasztal az utakon.

Nagyon hasznosak ezek a jelzőlámpák, hiszen gyors áthaladást biztosít mindenkinek, aki aktívan részt vesz a közlekedésben - mondja a szakember. Bizonyára sokan tapasztalták meg az utakon, hogy olyan autós áll előttük a sorban, aki nem ismeri ezeket a jelzőlámpákat. Ilyenkor célszerű kiszállni és jelezni ezt a sofőrtársunknak. Tapasztalataim szerint egyébként leginkább azok nincsenek ezekkel az újításokkal tisztában, akik ritkán ülnek volán mögé.

A tanulóvezetőket miként lehet felkészíteni erre a váratlan helyzetre, hiszen jelenleg még csak terjedőben vannak ezek az érzékelőkkel ellátott jelzőlámpás kereszteződések?!

Nyilván a KRESZ-ben tanultak szerint kell eljárni, tehát a felfestett vonalig kell előrehaladni. Ez független attól, hogy okos vagy hagyományos jelzőlámpás csomóponton szeretnénk áthaladni. Persze azért egész jó ötlet lenne esetleg egy útburkolati felfestés, illetve táblával ellátni ezeket a kereszteződéseket. Ezzel segítve az idősebb korosztályt, illetve azokat is, akik az adott városban nem ismerősek - zárta gondolatait Zsohár János.

közösség

további frisss

lap tetejére