Ez a baba tutira rád hozza a frászt

Tóth Eszter Fotó: movieweb.com, slashfilm.com, warnerbros.it • 2017. augusztus 13., vasárnap •
Az Annabelle 2: A teremtésben a gonosz játék eredettörténetét ismerhetjük meg.
Ez a baba tutira rád hozza a frászt

Újabb filmuniverzum van kiépülőben, ezúttal a Démonok között sikerére alapozva szeretne a Warner felépíteni egy démonoktól és rejtélyes szörnyektől hemzsegő világot. Ennek az első állomása az Annabelle 2: A teremtés, amelyben amolyan előzményfilm előzményfilmjeként a már jól ismert rémisztő baba születését ismerhetjük meg.

A film először az ötvenes évekbe kalauzol minket, Mr. és Mrs. Mullins (Anthony LaPaglia és Miranda Otto) egy mindentől távol eső, hatalmas kúriában élnek boldogan egyetlen gyermekükkel, amikor szörnyű tragédia történik, a kislány egy véletlen balesetben életét veszti. A történet fonalát tizenkét évvel később vesszük fel újra, amikor hét árva lány és egy nevelő apáca beköltözik a kúriába a kiégett babakészítő és a beteg felesége mellé. A lányok szabadon használhatják a ház összes helyiségét, kivéve a halott kislány valamikori szobáját, azonban a sánta Janice (Talitha Bateman) mégis megszegi a szabályt, megtalálja a babát, és kiengedi az évek óta gondosan elzárt gonoszt.

A Démonok közöttet jegyző James Wan ezúttal a háttérből figyelt, a rendezést az Amikor kialszik a fény direktora, David F. Sandberg vette a kezébe. A fim első fele lassan építkezik, megismerjük a főszereplőket, körbejárjuk a házat és megalapozzuk azt a hangulatot, ami aztán végigkísér az egész történeten. A ház minden szeglete gyanús, akárhol megbújhat valami, tele van titkos helyiségekkel, és még a csűrben is egy emberarcú madárijesztő rejtőzik. A tiltott szoba aprólékos, minden zugra kitérő bemutatása közben levegőt sem mer venni a néző, a démoni jelenlét érezhető, de nem tolják az arcunkba. A film utolsó háromnegyed órájában aztán elszabadul a pokol, a tempó felgyorsul, az őrület pedig a tetőfokára hág. Megindul a menekülés és a gyilkolászás, de a trancsírozást nem látjuk direktben, épp csak annyit kapunk belőle, hogy el tudjuk képzelni a démon brutalitását, aki a lehető legváltozatosabb módon mészárolja le a fiatal lányokat, hogy megszerezze a lelküket. A film végi jelenetek pedig ügyesen megágyaznak a franchise következő részéhez.

A főszereplőink hiába gyerekek még, olyan hiteleséggel képesek eljátszani az űzött vadat, mintha valóban az életük múlna azon, hogy hová is bújnak el vagy mit tesznek. A két kislány, Talitha Bateman és Lulu Wilson remek választásnak bizonyultak, a veterán Anthony LaPaglia pedig illő kiegészítője a történetnek.

Persze, mint a legtöbb horrorfilm ez sem tökéletes, vet fel kérdéseket és tartalmaz logikátlanságokat is, de a hangulat és a remek szereplőgárda mindenért kárpótol. Ebben az univerzumban van potenciál, és ha a többi rész is így sikerül majd, egy igazán jó szériának lehetünk majd tanúi.

Ezekben az időpontokban nézheted meg a Savaria moziban, ezekben pedig a Cinema Cityben. A film 18-as korhatár besorolású.

közösség

további frisss

lap tetejére