Európa Kulturális Fővárosa akar lenni Szombathely 2023-ban

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. január 23., szombat •
Puskás Tivadar a Magyar Kultúra Napi díjátadón jelentette be, de díjakat is osztottak.
Európa Kulturális Fővárosa akar lenni Szombathely 2023-ban

Az Antal Mátyás vezényelte  Savaria Szimfonikus Zenekar  játékával kezdődött a 2016-os Magyar Kultúra Napi díjátadó a Savaria Moziban. Ez utóbbin, mármint azon, hogy a moziban, a vászon előtt tartották az igencsak rangos díjátadót nagyon meglepődtünk. A Sportházban éppen szalagavatót tartottak, de mondjuk a Bartók Terem mégiscsak elegánsabb helyszíne lehetett volna az ünnepségnek. Sőt láthatóan a szimfonikusok sem fértek el valami kényelmesen a vászon előtt, arról meg ne is beszéljünk, hogy zéró akusztikája van a helynek.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz írását, erre az eseményre emlékezve 1989 óta ezen napon ünnepeljük a magyar kultúra napját. A magyar kultúra fontosságára éppen a szombathelyi színház direktora is felhívta a figyelmet, mikor több tízezer emberrel együtt szavalt délelőtt. Szombathelyen mindig díjátadóval ünnepelnek, ahol a kultúrában, a kultúráért dolgozókat díjazzák.

Puskás Tivadar ünnepi beszédében kiemelte Szombathely álmodhat nagyobbat, indul az Európa Kulturális Fővárosa címért 2023-ban. Magyarországon az MTI szerint még Debrecen pályázik erre a posztra. 

 

Az ünnepségen díjazottak:

Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj I. fokozat: Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója


Általános és középiskolai éveit Szombathelyen töltötte, miután Lengyelországból Magyarországra költöztek. 1989-1994 között a lengyel állam ösztöndíjasaként végezte tanulmányát a krakkói Jagelló Egyetemen, ahol művészettörténészi diplomát szerzett.
1994-től a Szombathelyi Képtár Textilgyűjteményének vezetője, majd 2012-től a képtár igazgatója. 2003-tól a Textiltriennálék társkurátora. 2006-tól folyamatos megbízást kap a lengyelországi lódzi Centralne Muzeum Wlókiennictwa intézménytől az általuk rendezett textiltriennálék magyar konzulensi feladatára. Ez a textilművészeti seregszemle a második legrangosabb – a szombathelyi triennálék mellett – a világon.
Cebula Anna jelöli ki a seregszemlére a Magyarországot és a magyar textilművészetet reprezentáló művészeket és alkotásaikat.
Gyűjteményvezetői munkájának köszönhetően a Szombathelyi Képtár Textilgyűjteménye jelentősen gyarapodott. Személyének köszönhető, hogy a jeles művészek nagy értékű gobelin alkotásaikat a képtárnak ajándékozták.
Általa szervezett és rendezett kiállítások jutottak el a megye és az ország jelentős kiállítótereibe, Lengyelország több városába, Csehországba, Szlovéniába és Németországba egyaránt.


Családi kötődése Lengyelországhoz és a lengyel kultúrához gazdagítja a Szombathelyi Képtár nemzetközi arculatát, ezáltal a lengyel-magyar művészeti élet egyik jelentős találkozóhelyéül is szolgál.
Cebula Anna vezetőként kivételes szorgalommal, empátiával rendelkezik. Munkáját áthatja a kortárs textilművészet szeretete, szoros kötődése intézményéhez és a textilgyűjteményhez.

Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozata: Bodó Judit közéiskolai tanár

A Szombathelyi Tanárképző Főiskolán 1983-ban könyvtáros és történelem szakos általános iskolai tanári, 1986-ban az ELTE Bölcsészettudományi Karán történelem szakos középiskolai tanári, 1992-ben filozófia szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. 2002-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen közoktatási vezető és pedagógus szakvizsgát tett, majd 2015-ben a Nyugat-magyarországi Egyetemen gyakorlatvezető mentortanár szakképzettséget szerzett.
1988. augusztus 16. óta dolgozik a Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskolában, ahol 1996-ban nyílt meg a Puskás Galéria azzal a céllal, hogy fejlessze a tanulók szépérzékét, érdeklődést keltsen a művészetek iránt, tegye színesebbé az iskola életét. A néhai ötletgazda, Németh István munkáját folytatja Bodó Judit szervező tevékenysége a Puskás Galéria működésébeben kiemelkedő.


Diákjai folyamatosan élő kapcsolatban vannak a művészettel, értékrendjüket a szépség, a kreativitás, az esztétikum felé tereli. Olyan tárlatokat visz az intézménybe, amelyek felkeltik a tanulók érdeklődését az alkotóvágy iránt, tisztelettel fordulnak az alkotott értékek felé, valóságos fizikai kapcsolatba kerülhetnek a művekkel, megismerhetik azok alkotóit. A kiállításokat a diákok az órák közti szünetben is megtekinthetik, így szinte észrevétlenül kerülnek az emberi önkifejezés vonzásába. Bodó Judit lehetőséget biztosít az iskola tehetséges diákjainak is, hogy a galériában ők is bemutathassák alkotásaikat. Tanévenként általában négy kiállítást szervez, melyek megnyitója jelentős esemény az iskolában. Különös gonddal tervezi meg a meghívókat, a meghívottak körét, különös tekintettel az adott témakörben fontos megnyitó személyiségére. A kiállítások nemcsak diák látogatókat fogadnak, hanem a város polgárai is gyakran betérnek, népszerűsítve ezzel az intézményt.
Bodó Juditnak a művészeti nevelés terén végzett kiemelkedően jelentős munkája példaértékű.

Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozata: Pungor Péter kiállításrendező

1993-tól a Savaria Múzeum munkatársa, ahol az első években a kiállítás-rendezők munkáját segítette. 2008-tól a múzeum vezetése őt bízta meg a kiállítás-rendezői műhely fejlesztésével, korszerűsítésével, melynek eredményeképpen helyben készül el az installációs elemek nagy része. 2012-től nemcsak a kiállítások rendezésében, hanem azok tervezésében is részt vesz. 2014-től a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum kiállítás-rendező és -kivitelező csoportjának vezetője.

2014 óta a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeiben új szemléletű, modern kiállításokat, kiállítás-sorozatokat nyitottak meg, amelynek előfeltétele a korábbitól eltérő szemléletbeli változás, illetve egyfajta professzionális csapatmunka. A múzeumi kiállítás-kivitelezői munka összetett háttérmunka, amely csak alapos előtervezést követően eredményez színvonalas, minőségi megjelenésű tárlatokat.

A változások elindításában meghatározó szerepe volt Pungor Péter kiállítás-rendező több évtizedes tapasztalatainak, illetve a hazai és külföldi trendváltozások folyamatos nyomon követésének. Példaértékű az egyes kiállítások rendezése során alkalmazott szervezési, kommunikációs tevékenysége, ami magában foglalja a kivitelezési munkákat végző szakemberek kiválasztását, koordinálását, az anyagbeszerzések, installáció építésének ütemezését is. Gyors és hatékony problémamegoldó képessége jelentősen javította a munkálatok gördülékenységét, a határidők pontos betartását. Nyitott gondolkodásmódjának, az állományvédelmi előírások felé mutatott érzékenységének eredményeként európai szintűen fejlődött a műtárgyak bemutatására alkalmazott installációs anyagok modernizálása a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeiben.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére