Eseménydús nyarat búcsúztatnak a viharvadászok

PCS - fotó: Hornyák Emőke, Ráduly László • 2017. szeptember 07., csütörtök •
Ráduly László, a kőszegi amatőr viharvadász és az időjárási anomáliák megszállottjának is búcsúztatja a nyarat.
Eseménydús nyarat búcsúztatnak a viharvadászok

Mennydörgés, villámlás, jégeső, hóvihar. Csak néhány az időjárásnak azon készletéből, amelyet a legtöbb ember nem túlzottan kedvel. Van, aki kifejezetten menekülőre fogja, ha megdörren az ég, mások - és ők a ritka kivételek - pedig kifejezetten ezt kedvelik. Magyarországon még gyerekcipőben jár a viharvadászat, ráadásul elég költséges, ha valaki saját zsebére szeretné ezzel tölteni az idejét.

Már pedig Vas megyében, egészen pontosan Kőszegen is akad ennek a furcsa hobbinak követője. Ráduly László 31 évesen már elmondhatja magáról, hogy hosszú éveket áldozott az időjárási anomáliákra. A kőszegi fiatalemberrel ezúttal a villámokról és azok fényképezéséről beszélgettünk a szimpatikus.

Lehet azt mondani rólad, hogy lételemed az időjárás figyelése?

Mivel közel másfél évtizede követem és készítem az előrejelzéseket, logikusan egyikből következik a másik. Nyilván ha valami fontosat szeretnék láttatni az emberekkel, ahhoz megfelelő felszerelés szükséges, no és persze fontos a szakmai hitelesség is.

Egy gondolat erejéig kanyarodjunk vissza a kezdetekre. Mi fogott meg leginkább az időjárási anomáliákban, amiért úgy gondoltad, hogy meg szeretnéd örökíteni a villámokat, hózáporokat, jégveréseket?

Szerintem a látvány mindent felülír. El lehet mesélni mit láttál, ha nincs szemléltetőeszköz, akkor csak elképzelni tudod a jelenséget. Igazából a nyugati országrész nagyon kiesik az előrejelzések pontosságát illetően, ezért kezdtem el azzal is foglalkozni. Ugyanakkor, van valami bizsergető, megfoghatatlan érzés abban, amikor kameravégre kapok egy villámot, nem várt hóesést.

Melyik kép illetve videós anyagodra vagy a legbüszkébb?

Nehéz döntés, hiszen mindegyiknek megvan a maga története és szépsége, ezek közül kiemelni egyet pedig nagyon nehéz. Ha mindenképpen ragaszkodsz hozzá, akkor talán a tavaly áprilisban, Kőszegen tapasztalt havazást emelném ki, amelyet végül több televíziós csatorna, valamint nyomtatott sajtótermék is átvett. Azért látva a végeredményt lenyűgöző hobbira tettél szert.

Mennyire veszélyes az amatőr viharvadászok élete?

A szó klasszikus értelmében nem vagyok viharvadász, de nagyon szeretem az időjárási anomáliákat megörökíteni. Legyen szó villámlásról, hó-, vagy jégesőről, mégis csak a természet furcsa játékát fotózhatom le. Attól lesz különleges, hogy erre is fel kell készülni: előrejelzést készíteni, a várható helyszínt megkeresni és természetesen megfelelő felszerelés is szükséges. Egyébként visszatérve a kérdésre a menyasszonyom félt, hiszen azért nem kis kockázata van a hobbimnak, de így ismert és szeretett meg, szóval a támogatását minden szinten élvezem.

Említetted a felszerelést, amelyet bizonyára saját zsebből finanszírozod.

Természetesen, ez is attól lesz hobbi, hogy nagyon érdekel, de az anyagi hátteret is magamnak kell biztosítani. Főállásom mellett igazán másra nem is jut időm, mert vagy az előrejelzéseket készítem, vagy úton vagyok a közelben lévő vihar helyszínéhez. Ebből a szempontból is kiemelten jó helynek számít Kőszeg és az Alpokalja, illetve a Kisalföld.

Melyik a kedvenc évszakod és miért?

Egyértelműen a tél és a nyár. A két olyan évszak, amikor minden előfordulhat: jégeső, havazás, villámlás, nyári és téli vihar. A leghidegebb napokon a fagyos reggelek mellett a hószállingózás és a fehér csapadék által borított tájképek ugyanolyan érdekesek, látványosak, mint a villámlás, vagy a jégeső. Nyilván az utóbbi kettő azért nagyobb anyagi károkat képes okozni, ettől pedig még jobban követik az ezzel kapcsolatos híradásokat az emberek.

közösség

további frisss

lap tetejére