Erre kell figyelni, ha a kismama elesik!

frisss.hu • 2016. november 14., hétfő •
Mert bizony van ilyen! Van, akivel előbb, és olyan is, akivel később történik meg, de nagyon kevés olyan várandós van, aki nem hasalt el egyszer sem a 40 hét alatt. Most elmondjuk, mit kell ilyenkor tenni!
Erre kell figyelni, ha a kismama elesik!

Nagyjából a 16. héttől kezd érezhetően gömbölyödni a pocak, ami nem csak esztétikai, hanem egyensúlyi változásokat is hoz – különösen a vékony testalkatú kismamák esetén. Nagyobb mellméret, növekvő pocaklakó, placenta, magzatvíz, egyebek. Ezek mind elől vannak, így ha észrevétlenül is, de előre húznak kicsit. Persze, aki nem figyel oda, az könnyen növeszt magának tőkesúlyt a fenekére, de van ennél jobb megoldás is.

1. Előzd meg!

A második trimeszter kezdetén a jól megszokott súly-középpont eltolódik. Ez azonban nem egyik pillanatról a másikra történik. Vannak előjelei: kicsit többször tántorodunk meg, vállal vesszük a félfát, nehezebben bújunk fél lábon állva a másik cipőnkbe. Ilyenkor jön el a pillanat, hogy lapos cipőkre váltsunk.

2. Készülj fel!

Tudatosítsd magadban, hogy ha mégis megtörténik a baj, akkor oldalra kell esned! Tompíts kézzel, lábbal, de előzd meg a hasad!

3. Nyugodj meg!

Ha elestél, nyugodj meg, és hidd el, mással is előfordul. Vegyél pár mély levegőt, és hosszan fújd ki - ez segít az ijedtségen. Ne hibáztasd magad, ettől kiváló anya leszel!

4. Figyelj tested jelzéseire!

Ha nem görcsölsz, nem keményedik a hasad, és nincs vérzés – akkor minden rendben! Vegyél be plusz egy kis magnéziumot, igyál meg egy csésze citromfű teát, és felejtsd el, ami történt! Ha továbbra is nyugtalan vagy, egyél pár falatot, dőlj le, és figyeld, hogy mocorog-e a pici.

5. Vedd komolyan!

Enyhe görcs esetén a közismert görcsoldó is elég, ha erőteljesen tapasztalod a leírt tüneteket, mindenképp keresd fel az ambulanciát, ahol meg tudnak vizsgálni!

De a soron következő vizsgálaton mindenképp jelezd az esetet kezelőorvosodnak!

közösség

további frisss

lap tetejére