Épül, készül a ,,kerítés"

honvedelem.hu és a hír24.hu cikkei alapján összeállította: Szita Róbert • 2015. augusztus 15., szombat •
Tűző nap, hőség, ötszázharmincöt katona, görögdinnye és a kerítés. Erről szólnak a hírek hetek óta. Elvileg augusztus 31-ig végezni kell a határzár felépítésével, de lehet, hogy csak novemberben lesz kész a három méter magas ideiglenes biztonsági határzár.
Épül, készül a ,,kerítés

Ruszin Romulusz ezredes, a HM Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke úgy fogalmazott, első körben, vagyis a nyár végéig csak a műszaki zárrendszert telepítik a teljes határszakaszra. Ez egy másfél méteres, három soros NATO drótakadály lesz.

Nem is kerítés, hanem határzár
A megbízott csoportfőnök elmondása szerint a nyár végéig 50 kilométer hosszan, ahol a legsúlyosabb a migráns-probléma, kiépül a teljes, a kettős határzár, de a 175 kilométeres szakasszal csak november végére lesznek kész. Ruszin szerint pedig nem kerítés épül, azt a ház köré szoktunk húzni, hanem ideiglenes biztonsági határzár, amit a HM csak IBH-ként (IDEIGLENES BIZTONSÁGI HATÁRZÁR) rövidít.

Motiváció
Ruszin (képünkön éppen zászlószalagot köt) szerint amerre a katonák eddig jártak, lakosság örült nekik, pozitív volt a fogadtatás. Annyira, hogy egy dél-alföldi gazdákat tömörítő szervezet ezer kiló görögdinnyét, kétszáz kiló körtét, nektarint és almát adott a minap a határzár építőinek. Jelenleg egyébként 535 katona dolgozik a határzár építésén, de arra is megvannak a tervek, hogy a határidő tartása érdekében legfeljebb 900 főre emeljék ezt a létszámot.
De hogy még jobban ösztönözzék a katonákat, Hende Csaba honvédelmi miniszter pluszpénzt ígért. Körlevelet írt a katonáknak, abban már november 30-át említi az „Ideiglenes Biztonsági Határzár” feladat befejezési időpontjaként és jelentős jutalmat ígért az építésben részt vevőknek. Ha minden a megszabott ütem szerint halad, a katonák napi bruttó ötezer forint jutalomban vagy teljesítményjuttatásban részesülnek.

Miniszteri vizit
Közben pénteken munkaértekezleten tájékozódott a Műszaki Rendszer és az Ideiglenes Biztonsági Határzár (IBH) építésének aktuális állapotáról, Kelebián Hende Csaba honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter. A két tárcavezető ezt követően Tompa térségében megtekintette a munkálatokat.
Hende Csaba és Pintér Sándor jelentéseket hallgatott meg az Országos Rendőr-főkapitányság, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) jelen lévő parancsnoki állományától. A jelentések alapján a tárcavezetők megállapították: a korábbi egyeztetéseken meghatározott feladatokat végrehajtották. A rendészeti szervek felkészültek az építéssel összefüggő őrzési és védelmi feladatok ellátására, a BVOP az ütemtervnek megfelelően biztosítja az építkezés alapanyag-ellátását, az építés határidőre történő befejezéséhez szükséges valamennyi forrás, eszköz, erő biztosított.
Hende Csaba és Pintér Sándor egybehangzóan kijelentette: az augusztus 18-ai kormányülésre készülő jelentésükben a munkaértekezleten elhangzottak alapján rögzítik, hogy az építési tevékenység a korábban meghatározott határidőknek mindenben megfelelően történik, a magyar határ augusztus 31-re műszaki rendszerrel történő lezárásának akadályát nem tapasztalták.

Katonák itt, közfoglalkoztatottak ott, migránsok amott
Ásotthalomtól Tiszaszigetig 70 kilométeren, hat munkacsoportban mintegy kétszáz katona dolgozik, az ő munkájukat közfoglalkoztatottak segítik. A katonák reggel 7-től este 7-ig, a közfoglalkoztatottak két váltásban 6.45-től 18.45-ig dolgoznak. Mint fentebb már olvashatták, november 30-ig építenek majd a katonák, a közfoglalkoztatottaknak is addig tart a program, közben a Belügyminisztérium pedig toborzásba kezdett, 1358 fegyveres biztonsági őr és 191 új rendőr felvételére adtak felhatalmazást és költségvetést a tárcánál, akik az újonnan létesülő menekülttáborokat, így a tervek szerint egyfajta gyűjtő-elosztó központként működtetendő kiskunhalasi tábort is őrzik majd.
Helyszíni beszámolók szerint a menekültek közben egész egyszerűen elsétálnak az épülő kerítés mellett, vagy leülnek a kerítés szerb oldalán, de már magyar területen, ott várják meg a hatóságok embereit.

közösség

további frisss

lap tetejére