Énekkarosokat és tamburásokat ünnepeltek Nardán

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. szeptember 16., szombat •
A horvát ajkú közösség Hende Csaba országgyűlési képviselő jelenlétében köszöntötte a fennállása 30 esztendős évfordulóját ünneplő nardai énekkart és a 10 éves tambura-zenekart.
Énekkarosokat és tamburásokat ünnepeltek Nardán

A több száz nardai, valamint Marton Ferenc, Vas megye Közgyűlésének alelnöke, több környékbeli település polgármestere, nardai díszpolgárok, a horvát nemezetiségi önkormányzatok és a történelmi egyházak képviselői előtt a magyar és a horvát himnuszt is előadta, illetve elénekelte a nardai énekkar és tambura-zenekar szombat délután azon az ünnepségen, amelynek elején elhangzott, hogy Nardán mindig voltak énekesek, duók, triók, énekkarok, de ,,csak” 1987-ben vetődött fel a gondolat, hogy szervezzék újra a helyi énekkart. 

Nem volt kérdés a miért, hiszen Nardán szeretik a horvát dalokat. Megtudtuk, hogy Horváth Nándor, a régi kultúrcsoport vezetője derítette fel a leendő jó hangú tagokat, akik közül először 21-en kezdték meg az éneklést. 

30 év, de a 10 év is hosszú idő az együttesek életében. Vannak még, akik ma is énekelnek, de olyanok is abbahagyták, illetve elszólított a sors közülünk. Minden nép saját dalkinccsel és tánckultúrával rendelkezik, az énekekben minden nép lelke megmutatkozik, ezt akarta megmutatni az 1987-ben megalakult együttes, majd később a tamburás zenekar is – hangzott el a köszöntő elején, majd az egyik alapító, Pezenhoffer Zoltán harmonikás kíséretében érkeztek az első dalok. 

Az együttes történetét tovább felelevenítve megtudtuk, hogy a nardai horvát népi együttes 1991-ben már a budapesti Vigadóban is adott önálló estet, miközben egyre szélesedett repertoárja. 2010-től már a Savaria Történelmi Karnevál sem múlhatott el a nardai együttes nélkül. Ezután válogatott dalokból adtak egy újabb blokkot az ünnepeltek. 

És jöttek a fiatalok is, a 10 éves nardai tambura zenekar már bejárta az osztrák-magyar határvidék apró falvait, de Horvátországban is felléptek már. Az együttes tagjai azt vallják, hogy örökre meghatározó lesz számukra az együtt zenélés. Egyházzenei ritmusok után a horvát színekbe öltözött, a válogatott mezébe bújt fiatalok bizonyították be, hogy a horvát muzsika elképzelhetetlen a tamburások nélkül. Három éve már közös CD-jük is van az énekkarosoknak és a tamburásoknak. 

A megfelelő hangulat elérése fontos volt, hogy elkezdődjenek a köszöntők. Elsőként Hende Csaba, a térség prszággyűlési képviselője köszöntötte a jubilálókat.
A nardai énekkarosok és tamburások egyszerűen csodálatosak. Nem tudom eldönteni, hogy mi a meghatóbb, az idős úr, aki ülve énekel, a fiatal, aki a színpadon zenél vagy az ízgő-mozgó nardai gyerekek. Szerintem, mindenki, mert valamennyi nardai, legyen az idősebb, vagy fiatalabb, felnőtt, vagy gyermek, őrzi a tradíciókat. Fantasztikus, milyen lenyűgőző értékeket képviselnek a nardaiak – fogalmazott Hende Csaba, majd hozzátette, hogy  kisebbségnek nevezzük azokat, akik egy adott társadalomban számbelileg ugyan kevesebben vannak, de nem kevesebbek. 

Valójában többek, mert egy nyelvvel biztosan többet beszélnek, de a becsületük, munkaerkölcsük is több. Irigykedve nézünk a horvátokra, akikkel megosztjuk e földet és segítjük őket, hogy itthon érezzék magukat. Az Orbán-kormány az elmúlt években többszörösére növelte a nemzetiségek támogatását, ezt jelzi Szombathelyen a horvát óvoda, a horvát általános iskola beindítása, de rövid időn belül horvát gimnázium is lesz, sőt az ELTE SEK-en hamarosan horvátul is lehet majd tanulni – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, aki a viharvész miatt elpusztult fák pótlására saját pénzéből 50 ezer forintot ajánlott fel facsemeték megvásárlására. 

Ezt követően Marton Ferenc, a Vas megyei Közgyűlés alelnöke üdvözölte a Nardán élő kulturális közösséget, amely – mint mondta – nagyon fontos értékeket teremt és azokat meg is osztja az itt élőkkel és a környezeő települések lakóival. Az alelnök Vas megye nevében elismerő oklevelet adományozott a jubilálóknak.  

Glavanics Krisztina, Narda polgármestere is köszöntötte az énekkarosokat és tamburásokat. Elmondta, hogy 30 évvel ezelőtt nem volt egyszerű, hiszen a népviseletek, a ruhák padlásokról gyűltek össze, szinte a semmiből kellett várat építeni.

A település vezetője hazánk kormányának és az Emmi-nek is köszönetet mondott, hiszen a nemzetiségi önkormányzatok támogatása vaskosabb lett az elmúlt évek során, de a horvát nagykövetségnek is járt a köszönet. Beszéde végén felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne felejtse el, honnan indult! 

Az ünnepség végén szülinapi torta és számos elismerés köszöntötte a jubiláló nardaikat. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére