Elstartolt a Szent Márton Emlékév

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. január 09., szombat •
Ott voltunk a megnyitóján az Agora Művelődési és Sportházban.
Elstartolt a Szent Márton Emlékév

Nagy csinnadratta közepette indították el a Szent Márton Évet Szombathelyen. Szent Márton püspök születésének 1700. évfordulója alkalmából Magyarország kormánya 2016-os évet Szent Márton Emlékévvé nyilvánította, hogy Savaria szülöttjére még nagyobb figyelem irányuljon.

A rendezvény házigazdája, Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében elmondta: „Szent Márton 316-ban Savariában született. Városunk vezetése évekkel ezelőtt elhatározta, hogy méltó módon megünnepeljük a nevezetes évfordulót. Szent Márton példakép. A jólelkűség, a felebaráti szeretet, a segítés, a szolidaritás, az egyszerűség példaképe. Évezredeken átívelő szellemi örökségét mi, szombathelyiek is őrizzük. 2016-ban Szombathelyen minden héten, majd minden nap Európa legismertebb Szentjének emléke előtt tisztelgünk. Azt szeretnénk elérni, hogy ha elhangzik Szent Márton neve, akkor mindenkinek Szombathely jusson eszébe, s ha említik Szombathelyt, akkor tudja mindenki: ez az a város, ahol Szent Márton született!”

A beszédeket műsorok színesítették. Első körben a Kecskemét City Balett és az Esszencia Zenekar közös előadása alapozta meg a hangulatot. Bár a tánc és a zene is páratlan élményt nyújtott, kevés köze volt Szent Mártonhoz. Szívesebben láttunk volna szombathelyi tehetségeket a színpadon, ha már Szent Márton városát erősítjük.

Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökét Szent Márton tiszteletének fontosságát hangsúlyozta. „Szent Márton a világ egyik legismertebb szentje. A Szombathelyi Egyházmegye, Szombathely városa is védőszentjeként megbecsüli mind a mai napig. Népünk egész vallási és kulturális hagyományát átszövi Szent Márton tisztelete. Őrizzük és adjuk tovább az ő tiszteletét és erkölcsi példáját a minket követő generációknak!”

Majd Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője beszédében kifejtette, különös aktualitása van az emlékévnek: „Szombathely, Magyarország és Európa a jövőbe vezető utakat keresi egy meglehetősen viharos korszak előestéjén. Amikor a Szent Márton emlékév ötlete felvetődött, még nem gondoltuk, mekkora jelentősége lesz az eseménynek."

"Szent Márton élete és munkája a kereszténység korai századaiban meghatározó volt, szerepe fontos Európa megszületésében. Szent Márton erényei Magyarország évezredes történelme során segítették a megmaradást, az újrakezdést, a békebeli élet feltételeinek megteremtését. Várost és országot építeni nem csak falakból kell, hanem mindenekelőtt emberi kapcsolatokból, közösségekből.”

Ezt követően a Mesebolt Bábszínház egy óriási Szent Márton bábbal kápráztatta el a közönséget, amit az Ungaresca Táncegyüttes, a Paragvári utcai Általános Iskola diákjainak és a Hagyományőrzők közös produkciója zárt. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére