Megállapodási szerződést kötött az Apple és az IBM

vkriszti-origo.hu • 2014. július 17., csütörtök •
Az Apple 2011-ben elhunyt vezérigazgatója, Steve Jobs most biztosan felháborodna, ha tudná, hogy szeretett cége együttműködési megállapodást kötött legnagyobb riválisával, az IBM-mel. De az is meglehet, hogy ma már jó ötletnek tartaná, ugyanis a konkurens cég leginkább az asztali számítógépek és laptopok területén számított riválisnak, de ezt az üzletágat mára már eladták a Lenovo-nak.
Megállapodási szerződést kötött az Apple és az IBM

Az Apple 1984-ben a Super Bowl-on jelentett be, hogy érkezik a Macintosh pc, ami megváltoztatja a világot. Ekkor még „gonosz testvérként” mutatta be a cég az IBM-et. Magyar idő szerint kedden késő éjjel azonban bejelentették, hogy a két vállalat stratégiai szövetségre lép. A cél, hogy kiüssék a Windowst a munkahelyekről, és elérkezzen a céges IPadek kora.

A megegyezés szerint az IBM nagyvállalati és egészségügyi környezetbe szánt applikációkat és felhőalapú szolgáltatásokat fejleszt az iOS-re, vagyis az iPhone-on és az iPaden használt operációs rendszerre.

Sok feladatra eddig is alkalmasak voltak ez Apple mobil eszközei, de egy tipikusan Windowst futtató céges laptop kiváltására nem feltétlenül. Ehhez ugyanis hiányzott belőlük számos olyan szolgáltatás, amelyet a vállalati rendszergazdák nem tudnak nélkülözni az üzemeltetéshez.

Ezen kívül az IBM olyan felhőalapú - tehát egy távoli számítógépen futó - üzleti szolgáltatásokat is nyújt, amelyek korábban mobil eszközön nem voltak hozzáférhetők. A stratégiai együttműködés nélkül az IBM nem tudná ezeket az alkalmazásokat elkészíteni, mivel azok megvalósításához mélyebben kell hozzáférni az iOS működéséhez, mint egy hagyományos alkalmazásnak. Ezt a hozzáférést csak ilyen kooperációval szerezhette meg a cég.

Tim Cook az Apple vezérigazgatója szerint az együttműködés egy nagy előrelépés a vállalati szektornak, mert olyan szolgáltatások jönnek létre, amelyeket csak közösen tud nyújtani az Apple és az IBM.

A készülő appokról jelenleg csak annyit tudni, hogy azokkal a kereskedelemben, egészségügyben, a pénzügyi, utazási, szállítási, biztosítási és telekommunikációs szektorban dolgozókat akarja megcélozni az Apple és az IBM.

közösség

további frisss

lap tetejére