Elkényelmesedtek a munkavállalók? – szakemberek a munkaerőpiaci helyzetről

frisss • 2019. november 27., szerda •
A munkaerőpiac kihívásairól esett szó egy októberi kerekasztal beszélgetésen a 6. Vas Népe – állásbörzén. Az eseményt a Savaria Család- és KarrierPont szervezte, a moderátor Jagodits Zsuzsa toborzási specialista, coach volt.
Elkényelmesedtek a munkavállalók? – szakemberek a munkaerőpiaci helyzetről

– A megszerzett tudást nehéz naprakészen tartani, ha valaki Ausztriában mosogat – mondta Bognár Balázs, az ADA Hungária Bútorgyártó Kft. cégvezetője. Tapasztalatai szerint az utóbbi időben többen jönnek vissza külföldről, de szakképzett munkaerőből továbbra is kevés van. Problémának tartja azt is, hogy a fiatalok úgy akarnak nyugati szintű béreket kapni, hogy előtte nem bizonyítják tudásukat, alkalmasságukat.

Hasonlóan látja a helyzetet Dr. Kántor Gyöngyi, a SáGa Foods Zrt. HR-igazgatója is. Hozzátette: sok jelentkező megbízhatatlan, jó, ha százból tízen részt vesznek a próbamunkán és közülük talán egy munkába áll. – A rendszerváltás óta felnőtt egy olyan generáció, amelynek tagjait a szülei óvják a világ kockázataitól. Azt sem hagyják, hogy nyáron munkát vállaljanak, így meg sem ízlelik, milyen hattól kettőig dolgozni, műszakba járni és szabályokat tanulni, inkább szereznek egy harmadik diplomát – magyarázta.

Egyetértett vele Vörös-Borsody Csilla is, a PNH Kft. HR vezetője is, aki szerint a HR-terület legnagyobb feladata 2020-ban az lesz, hogy éles szemmel szűrjön, szelektáljon a jelentkezők közül. – Lehetőség szerint el kell kerülni, hogy valakit betanítunk és utána felmond.  El vannak kényeztetve a jelentkezők. Eddig nagyon diktáltak a munkavállalók, de lassan megfordulni látszik ez a trend – tette hozzá.

Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ irodavezetője szerint ezért is fontos a duális képzés. Azok a diákok, akik ebben a formában tanulnak, már az egyetemi éveik alatt megismerkedhetnek a képzés gyakorlati oldalával. Gyakran előfordul, hogy a fiatal munkavállalók a diploma megszerzése után is annál a cégnél maradnak, ahol a gyakorlati idejüket töltötték.  Szombathelyen a tervek szerint a gépészmérnökképzés mellett a turizmus-vendéglátás szakra jelentkezők is duális formában tanulhatnak.

Lukács Mónika, a Szombathelyi Járási Hivatal foglalkoztatási osztályának vezetője szerint a duális képzés a jövő útja, a gyors változásokra csak a munkáltatókkal együttműködve lehet reagálni.

A fórumon elhangzott: fontos a piacképes tudás, a körültekintő felvételi eljárás és a munkavállaló képzése. A másik oldalról pedig jóval nagyobb türelemre és kitartásra lenne szükség. Magas fizetést ugyanis még a munkaerőhiány ellenére sem lehet keresni kellő gyakorlat és tudás nélkül.

közösség

további frisss

lap tetejére