Elismerés a Don-kanyart megjárt honvédnek

szróbert-HCs • 2014. október 05., vasárnap •
Hende Csaba honvédelmi miniszter a Honvédelemért kitüntető cím I. fokozatát adta át Horváth Pálnak, a Don-kanyart megjárt egykori honvédnek. A Szombathely-Újperinten élő Horváth Pál a honvédelem ügyéért tett áldozatvállalása, egykori helytállása és vitézsége elismeréseként vehette át vasárnap a rangos kitüntetést. Puskás Tivadar polgármester ajándékot nyújtott át a 95 esztendős bácsinak, miközben megjegyezte, hogy előbb vagy utóbb mindenki elnyeri méltó jutalmát.
Elismerés a Don-kanyart megjárt honvédnek

Horváth Pált 1942 májusában szállították ki a nagykanizsai 3. hadtest mérőszázadának tagjaként a frontra. A kocsatovai hadiállásra került, 80 méterre a Don folyótól és 17 kilométerre Voronyezs városától. Részt vett az 1942. augusztusi, kocsatovai támadásban, amiért hadsereg-parancsnoki kitüntetésben részesítették. 1943 júniusában került haza és 1943. szeptember 19-én szerelt le. 
A szombathelyi Városházán tartott kitüntetés-átadáson Horváth Pál családtagjai körében elevenítette fel háborús élményeit, majd kötetlen beszélgetés zajlott le a honvédelmi miniszter, a polgármester és a Don-kanyarban is harcolt egykori katona és családtagjai között. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére