Éjszakai baleset: ketten is mérgezést szenvedtek a vasútállomáson

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2016. június 24., péntek •
,,A vasútállomáson hatósági intézkedés történik, ezért kérjük Önöket, hogy minél előbb hagyják el az állomás területét. Az intézkedés ideje alatt vonatok nem indulnak, és nem érkeznek!” – szólt a figyelmeztetés éjfél környékén, a szombathelyi vasútállomáson. Éjszakai katasztrófavédelmi gyakorlaton jártunk.
Éjszakai baleset: ketten is mérgezést szenvedtek a vasútállomáson

Tűzoltó- és mentőautók végeláthatatlan sorának villogó fényeire lettek figyelmesek az Éhen Gyula tér környékén, csütörtök éjjel a szombathelyiek. 


Komplex katasztrófavédelmi gyakorlatot hajtott végre a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a GySEV-vel közösen – tudtuk meg Lakatár Gábor tűzoltó alezredestől, a kirendeltség vezetőjétől, aki pár perccel éjfél előtt rövid eligazítást is tartott a gyakorlat mintegy ötven résztvevőjének. 

A katasztrófavédelem szakemberei, a Katasztrófavédelmi Mobil Labor (KML), a társ- és együttműködő szervek – így a mentők, a Borostyánkő Mentőcsoport, a rendőrség, a polgárőrség, az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., valamint a GySEV – munkatársai és a Savaria Közlekedési Szakképző Iskola és Kollégium diákjai figyelmesen hallgatták végig a gyakorlatvezetőt, majd megkezdődhetett a gyakorlás. 

A történet
A feltételezés szerint a szombathelyi vasútállomás 5. vágányára egy veszélyes árut szállító tehervonat érkezett, melynek a tolatás következtében egyik vasúti kocsija meghibásodott, és klór-gáz szabadult el a környezetben. A baleset miatt azonnal intézkedni kellett, ketten megsérültek, szükségessé vált a vasútállomás kiürítése és lakosságvédelmi intézkedések előkészítése. 
,,Hatósági intézkedés történik, ezért kérjük Önöket, hogy minél előbb hagyják el az állomás területét. Az intézkedés ideje alatt vonatok nem indulnak, és nem érkeznek!” – hangzott el többször is a hangosbeszélő figyelmeztetése, majd az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (ÉnyKK) szombathelyi szolgálata autóbusszal szállította el az állomást elhagyó utasokat, miközben biztonsági okokból áramtalanították a peront és az érintett vágányok közötti területeket a GySEV munkatársai. 

A mentés
A két – a Savaria Közlekedési Szakképző Iskola és Kollégium diákjai által imitált – sérült mentését a tűzoltók hajtották végre, közben azonban a kiszabaduló veszélyes anyag az 1-5. vágány közötti aluljáróban rekedt. Ezt füst és egyéb imitáló anyagok jelezték. A mentés az 1-5. vágányokon álló szerelvényeken keresztül történt, majd a katasztrófavédők átadták sérülteket a mentőknek, akik gyorsan és szakszerűen látták el a mérgezéses eseteket.

A cél és az értékelés 

Lakatár Gábor a helyszínen elmondta honlapunknak, hogy a cél az érintett szervek, szervezetek felkészülése volt a hasonló esetekre, emellett begyakorolhatták azon feladataikat is, hogy egy esetleges valós beavatkozás során a lehető legrövidebb időn belül meg tudják tenni a szükséges intézkedéseket.
Éjszaka az Éhen Gyula tér gyakorlattal érintett részén – Vasút utca, Szelestey László utca 62., Széll Kálmán utca 66. – a rendőrség forgalomkorlátozást vezetett be. A gyakorlat végén a szivárgás, a klórgáz koncentráció megszűnt, beavatkozó erők visszatértek lakatanyáikba. 

A gyakorlatot Lakatár Gábor kirendeltség-vezető megfelelőre értékelte. A vonatközlekedés hajnalban megindult, a vasútállomás újra kinyitott, az utasforgalom és a vasúti közlekedés azóta is zavartalan. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére